Србија

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ ФОНДА ПИО! Ево шта чека пензионере након повећања примања

Директор ПИО Фонда Реља Огњеновић изјавио је да држава брине о пензионерима, што је показало и ванредно усклађивање панзија у новембру од девет одсто, и нагласио да ће Фонд наставити да прати ситуацију и реаговати по потреби

„Држава ће свакако водити рачуна и реаговати ако наши пензионери буду угрожени“, рекао је Огњеновић за Тањуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор ПИО Фонда је подсетио да постоји и редовно усклађивање пензија, као и то да је закон измењен у најбољем интересу најстаријих како би пензије пратиле плате.

„Последње повећање од 12,1 одсто је историјско. Закон је измењен да бисмо могли да реагујемо у кризним временима, важно је да наши пензионери знају да су пензије сигурне, стабилне и доприноси јако добри“, казао је директор ПИО Фонда.

На питање колики је реални раст пензија када се урачуна инфлација, Огњеновић је навео да ако се узме и повећање из јануара прошле године од 5,5 одсто – све укупно раст пензија је био 29 осто, док је реална инфлација била 15,1.

„Реалан раст пензија је 12 одсто“, рекао је он и додао да се у то не рачуна и 20.000 динара помоћи које је Фонд исплатио пензионерима, што је укупно 34 милијарде исплаћених динара ван свих повећања.

“Мислим да су пензије порасле мало више од реалне инфлације у држави“, рекао је он. Додао је да је важно да каже да је ПИО Фонд за период мај-децембар као и јануар испалтио пензије из сопствених средстава.

Још погодности за пензионере

Пензионерске картице су, како је додао, још један начин бриге за пензионере, који ће имати линеарне попусте. Тим поводом позвао је целу привреду да се придружи тој иницијативи како би најстаријима омогућили бољи стандард.

Картица ће почети да буде активна 1. октобра и до тада ће се, како је прецизирао, изаћи са свим бененфитима.

Поводом јавног позива пензионерима да се пријаве за боравак у бањама, навео је да могу да се пријаве сви са примањима до 37.809 динара. Фонд ће им поред десетодневног боравака у једној од 20 бања организовати и бесплатан превоз, рекао је Огњеновић и додао да очекује да ће 15.000 пензионера имати право на то.

На тему приватизације бања, рекао је да је то питање комплексно и да ће ПИО Фонд пратити државну стратегију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Танјуг

Ознаке