Србија

УДАРНО! Од марта нова исплата

За мање од месец дана, у марту, други пут биће исплаћене аконтације за обештећење власника имовине одузете после Другог светског рата.

Аконтације за обештећење биће исплаћена за имовину која не може да буде враћена у натури, па држава мора новчано да је надокнади.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је за „Новости“ потврдио Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, укупно ће бити исплаћено 2.914.048 евра на име аконтације по правоснажним решењима донетим између 1. јула 2021. и 30. јуна 2022. године.

Највећа појединачна аконтација износиће 10.000 евра, с обзиром на то да је максимални износ накнаде за одузете некретнине по старом власнику пола милијарде.

Од јула претпрошле до краја јуна прошле године, 2.393 људи је остварило право на обештећење у укупном износу од 38.366.613 евра. Када се одбије аконтација, остатак од 35.452.565 евра биће исплаћен у обвезницама на пет, 10 и 12 година. Ове прве добијају они који су 6. октобра 2011. били старији од 70 година, друге они који су тог датума имали између 65 и 70, а треће остали.

Први пут реституционално обештећење било је исплаћено прошле године, и то по решењима донетим за период до 30. јуна 2021.Укупан износ тада је достигао 67.522.688 евра, од чега је на име аконтације исплаћено 5.640.447, док су обвезнице емитоване на укупно 61.882.241 евро. Право на обештећење до тада су остварила 3.773 бивша власника или њихова наследника.

У Агенцији објашњавају да постоје и они власници, односно наследници, који су остварили право на новчану накнаду мању од 1.000 евра. Њима ће се сав износ исплатити одједном.

Прошле године је то био случај са 817 људи, који су укупно примили 435.576,83 евра. Ове године ће то бити њих 664 и укупно ће добити из државне касе 314.265,68 евра.

„Максималан износ који је република одредила за реституционално обештећење износи две милијарде евра, тако да ће сваке године бити донета решења на основу којих ће тећи исплате. Последња обвезница издата до сада доспева 13. јануара 2035. године. Очекујемо да ће, са овим темпом рада и бројем запослених који имамо, сва решења бити донета у наредне три и по, максимално четири године“, каже Секулић.

Он подсећа и да обвезнице доспевају на наплату једном годишње, да имају камату од два одсто и да су у питању квалитетне државне хартије од вредности.

Управа за јавни дуг је претходно објавила да је 13. јануара емитовала државне обвезнице ради измирења обавеза по основу накнаде за одузету имовину и да овогодишњи укупан износ гласи на 40,1 милион евра. Накнада ће се исплаћивати у серијама од 13. јануара 2024. по једном годишње, све до доспећа (пет, 10 или 12 година).

Директор Агенције за реституцију каже још да је натурална реституција мање-више завршена и да је остало за враћање још нешто пољопривредног земљишта у Војводини.

Напомиње и да, без обзира што понекад не изгледа тако, реституција у Србији тече најбрже од свих земаља које су је спроводиле и да је Агенција доказала да извршава преузете обавезе, односно да не преузима оне које не може да испуни.

„У овој години највећи број решења биће везан за обештећења и за враћање пољопривредног земљишта у натури, а радићемо и на интензивирању поступака који се односе на одузета предузећа. Код њих је велики проблем то што недостају подаци о вредности чисте активе или последњег регистрованог капитала, што је законски основ за одређивање износа накнаде“, поручују из Агенције.

Неопходна два рачуна

Да би неко добио обештећење, потребна су му два рачуна. Први је класичан, онај који сви имамо, и на њега се уплаћује аконтација. Други је наменски, који се отвара код Централног регистра за хартије од вредности. Подаци о томе како се могу отворити рачуни доступни су на сајту Агенције, а она им уједно помаже да реше проблем ако рачун немају.

Зграде, шуме, оранице…

У грађанској реституцији до сада је у натури враћено 7.725 објеката, укупне површине 574.000 квадрата. Враћено је и 640 хектара грађевинског земљишта, 6.600 хектара шумског земљишта и више од 90.000 хектара ораница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке