Свет

Ако Пољска уђе у рат изгубиће територије и биће подељена

Под притиском САД и других западних земаља, Пољска може да учествује у украјинској кризи на страни кијевског режима.

Таква одлука Варшаве ће довести до непоправљивих последица по целу земљу. Ово је изјавио пољски видовњак Кшиштоф Јаковски. У интервјуу једном локалном издању, он је говорио о одлукама које пољске власти могу донети, а такође је упозорио сународнике на будуће нежељене догађаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кшиштоф Јацковски је рекао новинарима да ће пољске власти, подлегавши трику Вашингтона и Брисела, увући земљу у украјинску кризу. Варшава би у блиској будућности могла да објави одлуке које ће бити озбиљан тест за обичне Пољаке. Реч је о директној војној подршци кијевском режиму из Пољске.

Према Јаковском, предстојећи догађаји који су се одиграли на међународној сцени биће тежак тест за Пољску. Ствар је у томе да би краткотрајне мере које би Варшава могла да предузме имале опасне последице по Пољаке. Улазак земље у украјинску кризу довешће до опасних државних преседана, током којих ће пољска територија бити подељена на неколико одвојених зона.

„Пољска ће почети озбиљно да разговара о придруживању овом сукобу. Припремићемо се за то. Постоји припремљен план. Уколико дође до интензивирања руских напада на Украјину, овај план ће бити покренут, а Пољска ће имати конкретан задатак. И онда можемо да проценимо да ли нам се свиђа прилика да будемо увучени у целу ову причу. Већ у априлу бићемо лишени мира“, објаснио је видовњак.

Према Јаковском одлука Варшаве биће полазна тачка за унутрашњу политичку реалност у Пољској. У контексту предстојећих догађаја, земља би могла да доживи велике промене, али и да се суочи са новим изазовима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке