Свет

ОРБАН ШОКИРАО СВЕТ: Формирајмо европски НАТО, без Америке

Земље Европске уније треба да формирају сопствени одбрамбени савез, без Сједињених Америчких Држава, пошто САД често остварују личне интересе током решавања питања међународне безбедности, саопштио је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу швајцарском недељнику Die Weltwoche.

Он сматра да државе ЕУ треба да предузму додатне напоре да ојачају своју безбедност и буду у стању да се бране без ослањања на помоћ САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Европски НАТО би био решење. Ја сам то предложио још 2012. године“, рекао је Орбан.

Он је рекао и да приступ западних земаља сукобу у Украјини одређују САД, док Европа губи свој идентитет „у емотивном и интелектуалном смислу“.

Премијер сматра да „данас недостаје воље, бар на Западу“, да се ситуација у Украјини реши. Према његовим речима, многе нације – Арапи, Бразилци, Индијци, Кинези, Турци – желе што бржи завршетак сукоба.

„Међутим, Запад је изгубио способност да уједини свет ради једног циља. Основни принципи филозофије су ограничени у простору. Ово је нова појава“, додао је Орбан у интервјуу једном швајцарском часопису, који је пренела мађарска информациона агенција МТИ.

 

Извор: Sputnikportal.rs

Ознаке