Свет

У Вашингтону позеленели од муке, ево шта Руси раде!

Како преноси Си-Ен-Ен, украјинска војска од почетка рата извештава Пентагон о свим губицима америчке опреме који заврши у руским рукама.

Русија је запленила део наоружања и опреме коју су Сједињене Америчке Државе и НАТО обезбедили Украјини, а која је остала на бојном пољу, пише Си-Ен-Ен. Позивајући се на четири извора, овај амерички медиј преноси да је Русија заплењено оружје послала у Иран, а Вашингтон верује да ће Техеран покушати да открије тајне њихове конструкције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврде западни званичници, током прошле године видели су неколико случајева да су руске снаге заплениле мању опрему за лаког преносног наоружања, укључујући противтенковске системе „џавелин“ и противваздушне системе „стингер“ које су украјинске снаге повремено биле присиљене да оставе на бојном пољу.

У многим од тих случајева, Русија је затим опрему пребацила у Иран на демонтирање и анализу, вероватно да би иранска војска могла да покуша да направи сопствену верзију оружја, рекли су извори Си-Ен-Ену.

Како преноси амерички медиј, украјинска војска од почетка рата извештава Пентагон о свим губицима америчке опреме који заврши у руским рукама. Ипак, амерички званичници признају да је проблем тешко пратити.

Није јасно да ли је Иран успешно изменио било које америчко оружје узето у Украјини, али се Техеран у прошлости показао веома вештим у развоју система наоружања заснованог на заплењеној америчкој опреми.

Кључно оружје у иранском инвентару, противтенковска вођена ракета „тофан“, направљена је обрнутим инжењерингом од америчке БГМ-71 ТОВ ракете 1970-их. Иранци су такође пресрели дрон америчке производње 2011. године и реверзно га конструисали како би направили нови дрон који је прешао у израелски ваздушни простор 2018. пре него што је оборен.

„Иран је у прошлости демонстрирао способност да преокрене америчко оружје“, рекао је Џонатан Лорд, виши сарадник и директор безбедносног програма за Блиски исток у Центру за нову америчку безбедност. „Они су реверзно конструисали ТОВ противтенковску вођену ракету, стварајући скоро савршену реплику коју су назвали ‘тофан’, и од тада су је проследили Хутима и Хезболаху. Иран би исто могао да уради са ‘стингером’, који би могао да угрози и цивилну и војну авијацију у целом региону.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс