Србија

ВУЧИЋ ОДЛУЧИО КРЕЋЕ У БОРБУ ЗАЈЕДНО СА НАРОДОМ СРБИЈЕ! Поменут је РАТ! Шта можемо да очекујемо!?

Ова идеја требало би да се преточи у огранизацију која ће представаљати „трећи пут“

У тренуцима када се Србија налази под притисцима поводом решавања питања Косова и Метохије и увођења санкција Русији, а са друге стране стешњена уценама Запада које би могле да угрозе њену економију, председник Александар Вучић одлучио је да крене у формирање Народног покрета за државу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова идеја требало би да се преточи у огранизацију која ће представаљати „трећи пут“, односно која ће окупљати све оне који у јеку глобалног судара у Украјини, нису ни за Исток ни за Запад, већ првенствено за интересе Србије. Према нашим информацијама, ова формација би требало да окупи појединце, странке и покрете национално, али и грађански оријентисане с мисијом да се умири „домаћи хладни рат“ који букти још од почетка руске операције у Украјини, а који свесрдно распирују стране службе, свака са својим мотивима.

Вучић је раније истицао да му је идеја да у стварању покрета учествују и људи који не припадају ниједној странци, као и они који се не руководе емоцијама и не купују поене тако што узвикују лажне патриотске пароле. Најава новог покрета значи и редефинисање политичке сцене Србије, вероватно и укрупњивање, јер није искључено да се у ову организацију слију и неки од коалиционих партнера напредањака са изборне листе. Вучић на овај начин жели и да прочисти редове СНС и у нови покрет уведе странку ослобођену оних који не деле ставове државног врха да би Србија у сукобу великих требало да остане неутрална и окренута себи и сопственим интересима.

Вучић ће у наредном периоду, почевши од 11. марта, обићи све делове Србије, разговарати са људима, објаснити им наше позиције, какав нам је маневарски простор. Прва станица за председника биће југ, односно Врање, где ће отићи у суботу како би се састао грађанима.

МИТИНГ У 11 САТИ
Према незваничном распореду, Вучић ће посетити Владичин Хан, Сурдулицу, Бујановац, Босилеград и Трговиште, а централни догађај је митинг у Врању који је заказан за 11 сати у Хали спортова.

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић и потпредседник Драган Стевановић, већ су били претходница, пошто су у просторијама напредњака у Врању одржали састанак са представницима локалних одбора.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић формирање новог покрета види као покушај да се кадровски надогради политика СНС и уколико би се институцинализовао у засебни политички субјект, Вучић би вероватно са собом повео најбоље из табора напредњака:

– Друга могућност је да фузионише странке које су наступале у коалицији са СНС или да то буде асоцијација појединачних странака коју спремају за неки изборни наступ, да се ухвати залет за неки нови изборни циклус. Свакако, ово је једна редефиниција политичке сцене где један од лидера најјаче странке формира иницијативу за неки нови политички субјект. Уколико буде дошло до нових избора, покрет ће наметнути и фузионисање партија са малим разликама, а формирање покрета може да буде лековито и да рационализује политичку сцену.

ВРАЋА СЕ ЦЕНЗУС ОД ПЕТ ОДСТО?
Према речима Дејана Вука Станковића, вероватно ће доћи до враћања цензуса на пет одсто. Овај праг је постојао до 2020. године, а онда је укинут и смањен на три процента, пред изборе које је бојкотовао један део опозиције. То је довело до тога да је велики број партија релативно лако ушао у парламент, а многи су искористили прилику да се удруже у коалиције и тако прескоче „праг“.

Дејан С. Милетић из Центра за проучавање глобализације истакао је да та иницијатива није од јуче, да ју је председник већ помињао, али да је сада дошло време за имплементацију.

– Покрет је начин да се одговори изазовима који нису само питање Србије и региона, него и шире. Нови светски процеси захтевају јединство и слогу. У таквом времену, одбрана државних и националних интереса је питање број један, а партијски и појединачни интереси губе смисао – навео је Милетић.

Он сматра да је Вучић, као најбоље информисан човек у Србији, проценио да је сада тренутак да се оснује тај широки фронт и да се добије подршка од народа који најбоље и разуме колико је битно да се очувају државни интереси:

– У том смислу иницијатива за формирање покрета је сазрела. Видећемо како ће се то одразити на политичку сцену Србије.

 

 

Извор: Srbija Danas