Свет

АМЕРИКА ЈЕ СПРЕМНА! Чека се одобрење Конгреса!

Фото: Јутјуб

Стејт департмент је послао званично обавештење

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена спремна је да настави са продајом модернизоване опреме Турској за постојећу флоту борбених авиона Ф-16, након што је посебан комитет Конгреса дао одобрење, рекли су данас извори упознати са питањем, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стејт департмент послао је званично обавештење о продаји опреме, у шта улазе и радари и авионика, наводи Ројтерс. Уколико Конгрес да формално одобрење, овај пакет ће бити прва велика продаја Турској у претходних неколико година коју је Конгрес одобрио.

Извори британске агенције, од којих је један амерички званичник, а други неименована особа упозната са темом, нису дали прецизну вредност договора, осим што су рекли да су у питању милиони долара.

Оваква одлука долази након турског одобрења за пријем Финске у НАТО, али и након назнака ублажавнаја тензија између Анкаре и Атине уочи општих избора у Турској 15. маја.

Овај пакет је одвојен од предложене продаје вредне 20 милијарди долара авиона Локид Мартин Корп Ф-16 и близу 80 модернизованих војних комплета које је Турска затражила у октобру 2021. године.

Неки амерички конгресмени су се противили да пакет буде већи, наводећи као разлог противљење Анкаре да Шведска уђе у НАТО, затим турску политику према Сирији, и тензије са Грчком.

 

Извор: Srbija Danas