Свет

ОТКРИЛИ СУ! Ево да ли ће Русија употребити нуклеарно оружје

Кал је приметио да ће Сједињеним Америчким Државама бити потребно годину и по дана за испоруку ловаца Ф-16 Украјини.

Сједињене Америчке Државе не верују да ће Русија употребити нуклеарно оружје у Украјини, пошто актуелни сукоб не угрожава постојање Русије, изјавио је заменик америчког министра одбране, Колин Кал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Руси су доследно указивали да се руска нуклеарна доктрина није променила и да ће употребити нуклеарно оружје у случају да је угрожено постојање државе. Не сматрамо да овај рат представља такву претњу – објаснио је Кал током онлајн говора који је организовао „Форин полиси“, говорећи о вероватноћи да Москва употребити нуклеарно оружје у Украјини.

Говорећи о америчкој војној помоћи Украјини, Кал је навео да су амерички ресурси за војну помоћ огромни, али не и бесконачни.

– Очигледно је да имамо невероватну количину новца коју је Конгрес издвојио за подршку одбране Украјине, али он није неограничен – рекао је Кал.

Он је приметио да ће Сједињеним Америчким Државама бити потребно годину и по дана за испоруку ловаца Ф-16 Украјини у случају да се донесе одговарајућа одлука.

– Могли бисмо да потрошимо сав новац на Ф-16 и ти авиони би стигли у року од годину и по дана – прецизирао је он.

Кал је додао да уколико Вашингтон одлучи да пошаље борбене авионе Кијеву, они неће помоћи Украјини у пролећним и летњим офанзивним операцијама.

Према његовим речима, САД ће учинити све што је потребно да подрже рад противваздушне одбране Украјине, укључујући и совјетске и западне системе.

– Чинимо све што је потребно да обезбедимо да функционише совјетско наслеђе система противваздушне одбране и да обезбедимо да западни системи који долазе у Украјину могу да остану у борби – нагласио је Кал.

 

Извор:  Srbija Danas