Свет

ДЕСИЋЕ СЕ ПРЕ ЈУЛА!? Турска и Мађарска позване да одобре

Амерички министар Одбране Лојд Остин позвао је Турску и Мађарску да ратификују пријем Шведске у НАТО „што је пре могуће“ и пре наредног самита Алијансе почетком јула.

„Журимо се да ускоро примимо Шведску као 32. чланицу. И да будемо јасни: журимо да се то догоди пре самита у јулу“, рекао је Лојд Остин током посете шведској поморској бази Муске код Стокхолма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка војска јача поморске и ваздушне мисије у Шведској да би јој показала дубоку подршку, рекао је амерички министар после претњи које је почетком априла изнео руски амбасадор у Стокхолму.

Шведска и Финска заједно су поднеле захтеве за чланство у НАТО прошле године после почетка руске инвазије на Украјину, одустајући од свог неутралног статуса, а за сада је примљена само Финска, док пријем Шведске блокира првенствено Турска, али и Мађараска.

Шведска и земље НАТО се надају да ће препреке бити уклоњене пре самита Алијансе у Виљнусу у Литванији почетком јула, али то изгледа да ће ићи тешко.

Аналитичари сматрају да ће много зависити од исхода избора у Турској 14. маја, на којима се председник Реџеп Тајип Ердоган кандидаово за нови мандат.

Турска оптужује Шведску да је прибежиште за курдске „терористе“, како их она зове, или за оне који су непријатељски настројени према Анкари, те тражи изручење десетина људи Турској.

Шеф дипломатије Шведске се нада да би она могла да уђе у НАТО на јулском самиту у Виљнусу

Министар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем је у Београду изразио наду да би његова земља могла да постане чланица НАТО на јулском самиту те организације у Виљнусу.

„Имам пуно наде да ће Шведска ускоро бити у НАТО, на самиту у Виљнусу“, казао је Билстрем на заједничкој конференцији за новинаре са својим домаћином, министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Шведска и Финска су у мају прошле године после деценија војне неутралности званично поднеле захтев за улазак у НАТО објашњавајући то забринутоћу за безбедност због агресије Русије на Украјину.

Турска се противи том захтеву јер сматра да су обе скандинавске државе а посебно Шведска благе према групама које назива терористичким.

НАТО самит у Виљнусу у Литванији, заказан је за 11. и 12. јул, објављено је на сајту Алијансе.

 

 

Извор: Курир