Свет

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Накављен је тачан датум велике пролећне офанзиве у Украјини

Почетак контраофанзиве Украјине против руских трупа планиран је за 30. април

Ово је известио у недељу амерички лист „Њузвик“, позивајући се на „процурила“ тајна документа Пентагона

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 28. фебруара, у досијеу се наводе испоруке опреме и распоред обуке за девет бригада које се „могу створити за пролећну контраофанзиву“ уз помоћ САД и њених савезника. Очекује се да ће три додатне бригаде бити окупљене „интерно“ у Украјини, наводи се у досијеу.

Од девет бригада које су обучавале и опремиле западне земље, шест ће бити спремно до 31. марта, док ће „коначне“ три бити спремне до 30. априла, наводи се у документу.

Украјински премијер Денис Шмигал рекао је за „Тхе Хилл“ током прошлонедељне посете САД да офанзива можда неће бити покренута до лета. Обраћајући се новинарима у понедељак, премијер је сугерисао да цурење информација из Пентагона неће променити планове Кијева, истичући да смо „уверени да ће се контраофанзива десити у блиској будућности“.

Алексеј Резников, украјински министар одбране, раније је рекао да офанзивне операције зависе од набавке тешке опреме из иностранства. Вашингтон пост је 12. априла известио да је дуго очекивани притисак одложен због лошег времена, спорих испорука опреме и несташице муниције.

Мноштво поверљивих америчких докумената, укључујући обавештајне извештаје и дневне новости о сукобу у Украјини, привукло је пажњу новинских организација у априлу након што су „процуриле“ на интернет негде раније ове године. ФБИ је прошле недеље ухапсио осумњиченог, америчког авијатичара Џека Тејшеиру.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима у петак да је Москва прегледала документе који су процурили, иако је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков сугерисао да би неки од досијеа могли бити део кампање „обмањивања“.

 

 

Извор: Ало