Свет

УДАРНО! Ова држава се наоружава, спрема се за напад?

Тајван ће од САД купити 400 противбродских ракета намењених да одбију потенцијални кинески напад.

Тиме се комплетира споразум који је амерички Конгрес одобрио 2020. године, рекао је извор Блумберга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тајван је претходно наручио ракете типа „харпун“, које прави „Боинг“.

Уговор са „Боингом“, који је у име Тајвана издала Команда америчких поморско-ваздушних система, представља прву мобилну верзију ракета која се лансирају са копна, рекао је Руперт Хамонд-Чејмберс, председник америчко-тајванског пословног савета.

Још три особе упознате са договором, укључујући званичника војне индустрије, потврдиле су да се уговор тиче Тајвана.

Пентагон је 7. априла објавио да постоји договор вредан 1,7 милијарди долара са „Боингом“ о продаји, али није помињао да је Тајван купац.

Договор је дошао у време када су тензије на релацији САД-Кина велике, посебно због Тајвана.

Кина је одржала војне вежбе око Тајвана након што се председница тог острва Цај Инг-вен сусрела овог месеца са председавајућим Представничког дома Конгреса САД Кевином Мекартијем у Калифорнији.

Потпуковник Мартин Мајнерс, портпарол министарства одбране, одбио је да каже да ли је Тајван купац ракета „харпун“, али је рекао да ће САД „наставити да раде са војном индустријом како би правовремено снабдели Тајван дефанзивном војном опремом“.

„Америчко снабдевање одбрамбених механизама, путем војне и директне комерцијалне продаје, од суштинског је значаја за безбедност Тајвана“, рекао је Мајнерс.

Чланови Конгреса, укључујући и Мајкла Мекола, председника Комитета за спољне послове Представничког дома, навели су да уговор око „харпуна“, као део „заосталих“ америчких продаја Тајвану од 19 милијарди долара, треба да се убрза.

Поред „харпуна“, на листи су ловац Ф-16 Блок 70, торпедо „МК-48“, самоходна хаубица „М109А6 паладин“ и ракета „стингер“.

О продаји „харпуна“ ће се вероватно разговарати сутра, на саслушању у Комитету за оружане снаге Представничког дома на тему Индо-Пацифик, додаје Блумберг.

 

 

Извор: Б92