Србија

УДАРНО: Русија запретила Србији?

Политиколог Вук Велебит истакао је да учлањење Финске у НАТО само потврђује да, откако је почео рат у Украјини, тај савез никад није био јачи.

Такође, то ће, какокаже, отворити и нека важна питања за наш регион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С тим у вези, Велебит је за Тањуг подсетио да наше окружење већински припада НАТО-у, па се, поред осталог, поставља питање каква ће бити динамика односа Србије и Алијансе, као и шта ће бити с тзв. Косовом и БиХ.

Он се јуче осврнуо и на коментар портпарола Кремља Дмитрија Пескова, који је рекао да ће пажљиво пратити међународну тактичку вежбу „Платинасти вук 23“, која је изузета из мораторијума на планирање, припрему и реализацију вежби са страним партнерима у земљи и иностранству и то због испуњавања преузетих обавеза Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама.

„Када тако нешто Руси кажу, онда је то отворено-скривени вид претњи, а режим у Москви свој притисак маскира бригом због притиска који Запад врши на Србију“, наводи Велебит.

Он подсећа да је пре мораторијума Србија имала већи број вежби са НАТО и западним партнерима, него са Русијом.

„Надам се да у Београду не постоји авантуризам да улази у такве односе са Русијом или Белорусијом, земљама које су директно или индиректно умешане у рат. Србија у складу са својим интересима треба да процени шта је најбоље, па иако задржава право на своју војну неутралност, то је не спречава да учествује у вежбама са чланицама НАТО или неким другим војним партнерима“, истакао је политиколог.

Велебит оцењује да је на делу једна од највећих геополитичких промена у Европи у последњих 30 година, откада се НАТО проширио на исток Европе, јер ово је територијално гледано највеће проширење, будући да се граница држава НАТО-а са Русијом заправо удвостручила.

„Догодило се управо супоротно ономе због чега је Русија ушла у овај рат, када сте имали Украјину која није била чланица НАТО, а сада сте добили Финску и проширење Алијансе на границу са Русијом од 1.300 километара“, навео је он.

Нагласио је да овакав исход можемо да гледамо као пораз Путина и његову погрешну процену, јер ће, поред Финске, и Шведска ускоро ући у Северноатлански савез, а Русија на западу више нема ниједног савезника.

„Треба истаћи да је Финска била неутрална од 1945. године, па је Русија заправо натерала да, због рата у Украјни и историје сукоба измедју Финске и Совјетског Савеза, та скандинавска земља одлучи да удје у Алијансу“, истакао је Велебит.

Подсетио је да је, пре сукоба у Украјини, свега 30 осто становника Финске било за чланство у НАТО, а да је отада тај број порастао на 80 одсто, „што значи да је код њих порастао страх од руског напада“.

„Важно је рећи да у Финској има око 200.000 активних војника и још око 900.000 у резерви, јер се управо због наведене историје сукоба скандинавска земља ових 70-80 година припремала на ситуацију да ће морати да се брани“, каже Велебит.

Према његовима речима, та држава не улази у НАТО само са својом теритроријом, већ и са јаком и добро опремљеном војском и снажном артиљеријом.“Финска војска је и раније имала вежбе са НАТО, па се може рећи да је већ ускладјена са стандардима алијансе“, приметио је Велебит.

Нагласио је да ће стога руска страна имати проблем сада када је велики део трупа усмерила ка Украјини, па ће тешко бити у могућности да обезбеди неке нове војне ресурсе на толикој граници са Финском.

„Велики је то изазов за Русију, одакле смо чули и отворене или скривене претње према Хелскинкију. Москва ће морати да уради нешто и инсталира макар неке трупе на граници са Финском, што ће бити за њу веома изазовно у тренутку када води рат у Украјини“, рекао је политиколог.

Наговестио је да се може очекивати да Украјина буде део пакта, али то у овом тренутку није могуће.“И било би веома опасно, јер, као што је рекао Столтенберг, Украјина мора прво да победи, опстане као држава и сачува територије, па ће моћи да се разговара о томе“, сматра Велебит.

Он је констатовао да већ учлањењем Финске не постоје те некадашње „тампон зоне“ између НАТО и Русије. „Тако долазимо у ситацију да на директној граници буду Русија и НАТО, што може довести до већих тензија него сада“, поручио је Велебит.

 

Извор: Б92