Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Држава дели новчану помоћ, ево ко све има право

Држава креће са новом рундом помоћи. Пријава за нових 5.000 динара креће већ сутра, а право на вредносне ваучере има 8 група грађана. На листи су и најстарији, али и млади.

Подела нових ваучера креће од уторка 30. маја и то укупно 100.000 туристичких ваучера у износу од по 5.000 динара. Услови за долазак до нове државне подршке су исти као и раније. На снази је и даље правило да се ваучере не можете користити у месту пребивалишта, као и да студенти на то немају право у месту студирања, а још је неколико информација које, уколико желите ваучер, треба да знате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ко све има право на ваучере?
Право на ваучере за одмор има осам група грађана, а међу њима су и стари и млади.

пензионери
незапослени
корисници посебне накнаде
права на негу другог лица
радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара
ратни војни инвалиди
носиоци пољопривредног газдинства
студенти

Који су услови?

Услови за пријављјивање за ваучере не би требало да се мењају- Оно што је последњи пут промењено јесте да и старији од 65 година који нису пензионери могу да учествују у додели ваучера.

Ваучер се може користити:

за услуге смештаја
у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера
у трајању од најмање пет ноћења

Која документа су обавезна?

Попуњена пријава и пратећа документација подносе се на шалтерима Поште Србије, а пријављеним грађанима који су стекли право на ваучер ресорно Министарство туризма и омладине, ваучере доставља преко поште на кућну адресу.

Уз пријаву, чији се образац може наћи на сајту Поште Србије, неопходно је приложити личну карту или пасош, потврду о резервацији, као и одговарајућу потврду о стицању права, као што су оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију који се дају на увид.

Запослени са примањима која не прелазе 70.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о статусу студента.

Корисник ваучера врши резервацију и уз попуњену пријаву ставља на увид потврду о резервацији, личну карту или пасош, а за кориснике права на пензију, студенте и радно ангажована лица и напред наведену документацију. Пријава ће се евидентирати са тачним датумом и временом предаје.

Ваучер, поред основних елемената и назива угоститељског објекта за који је извршена резервација, садржи одштампане податке о кориснику ваучера (име презиме, адреса, ЈМБГ).

Старији од 65 година, који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ.

Годинама уназад држава субвенционише одмор у Србији. Неколико је кључних услова, врло су јасни, а процедура се није мењала. Показало се и да су најчешћи корисници ваучера пензионери којима ће ускоро и пензије за мај, а да су најпосећеније бање и српске планине.

Извор: Блиц