Србија

ДЕТЕТУ СЕ ДЕФОРМИСАЛА ГЛАВА ПОСЛЕ УЈЕДА КОМАРАЦА: Мајка објавила ужасну фотографију (ФОТО)

Фото: Инстаграм принтскрин

Са комарцима ћемо изгледа ове године имати проблеме какве не можемо ни да замислимо. Ем што су се због овог дугог кишног периода намножили више него икад и што сузбијање није могло на време да се спроведе како треба управо због оваквог времена, уз домаће комарце размножили су се и опасни тиграсти комарци… Колико су се комарци „осилили“ најбоље показује случај дечак из Београда коме је после убода ових крвопија отекло пола главе!

Мајка једног малишана од три године на друштвеним мрежама објавила фотографију је отечене главе њеног трогодишњег сина тражећи помоћ, и тврдећи да је то последица уједа комарца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да ли неко зна када ће да прскају ове комарце који нас тероришу данима? Ово на потиљку је оток од уједа комарца, дете има три године – написала је она у групи „Мој Београд“.

Фото: Инстаграм принтскрин

Запрашивање се иначе спроводи колико то временске прилике дозвољавају. Јуче, првог сувог дана после дугачког низа кишних, у Београду је почела до сада најобимнија акција сузбијања комараца на више локација. Она се наставља и данас.

Да ћемо имати проблема са комарцима ове године упозорили су из ЈКП „Градска чистоћа“ који су инче задужени за њихово сузбијање, који су средином маја упозорили да је пред нама заиста тешка година и да ће бити тешко изборити се са толиким бројем комараца.

Осим тога, уз „класичне кућне“ крвопије, намножили су се и азијски комарци! И једни и други преносе опасне заразне болести, чак више од 20 врста њих, попут денге и чикунгуња грознице. Тиграсти азијски комарац сада је веома распрострањен и у великим градовима, као што су Београда и у Нови Сад. У Италији и Француској тиграсти комарац пре десетак година већ је изазвао епидемије.

Није познато која врста комарца је убола дечака.

Убод комарца ће у већини случајева оставити за собом црвени печат, који ће сврбети, али ће се повући релативно брзо. Међутим, оно што представља велики проблем, то је што постоје и случајеви када ће пренети вирус “Западног Нила”, која је у Србији званично регистрована први пут крајем јула 2012. године.

Новембра, прошле године је, према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ укупан број оболелих у тој сезони био 228, од којих је 97 било у Београду.

Шта је вирус „Западног Нила“?

Грозница Западног Нила је инфективно обољење које се на људе и животиње преноси убодом зараженог комарца.

Преношење инфекције на људе и друге животиње најчешће настаје убодом зараженог комарца, док се они заразе приликом сисања крви заражених птица, пише на сајту Градског Завода за јавно здравље Београд.

Вирус не преноси директним контактом једне особе са другом путем додира, пољупцем или неговањем инфициране особе. Симптоми болести настају 3 до 14 дана након убода зараженог комарца.

Како да се заштите

На сајтовима за дезинскецију и дератизацију наводе и неколико примера како се може спречити напад комарца. Најбоље је, како пишу, избегавати боравак у близини воде, шуме, ливаде, парка, посебно у сумрак и у зору када их је највише (од 19 х до 23 х је период највеће активности комараца).

Постоје и одређене превентивне мере уколико одлучите да и у то време будете напољу.

Облачите кошуље са дугим рукавима, дугачке панталоне, чарапе и капе
Поставите комарнике на прозорима и вратима
Уклоните вишак вегетације око куће, она им служи као заштита и место за размножавање. Важно је редовно косити траву, шишати живу ограду, склањати опало лишће
Неке биљке попут лаванде, босиљка, рузмарина, нане испуштају јаке мирисе које одбијају комарце, те их због тога треба садити што више
Одржавајте чистоћу околине. Очистите смеће, испразните канте за ђубре и контејнере, уклоните дивље депоније, не бацајте близу куће органске материје, њима се хране ларве комараца, редовно празните септичку јаму
Обратите пажњу на стајаћу воду, јер комарци ту полажу своја јаја. Да бисте спречили или бар смањили њихово размножавање, потребно је да осушите барице око куће, испразните кантице, старе саксије, олуке и остала места где вода стоји дуже време. Проверите подруме, гаражу, шупе и остале просторије где се слабо залази. Уколико имате на тераси или у дворишту базен, ноћу га испразните
Коришћење репелената. У продаји постоји много препарата, како за одрасле тако и за децу. Репеленти су супстанце природног или синтетичког порекла које ометају сензоре инсеката и на тај начин их одбијају

Где се данас спроводи сузбијање комараца

У среду 14. јуна 2023. године, у периоду од 18 сати до поноћи екипе „Чистоће“ вршиће акцију сузбијања одраслих јединки комараца, на следећим локацијама: Дунавац, Бесни фок, Прелив, Врбовски, Ковилово, Фриком, Глогоњски рит, Јабучки рит, Лисичији јарак, Пиносава, Авала, језеро Велико блато, Овчански Себеш, Рева, Бели поток, Зуце, Прокоп, Топчидерско брдо, Дедиње, Лисичији поток, Видиковац, Кнежевац, Петлово брдо, Кијево, Батајница, Репиште, Скојевско насеље, Баново брдо, Стара шећерана, Блокови 44,45, 70, 70А,71,72, Дорћол, Дунавски кеј, Калемегдан, Стари град, Земун Горњи град, Нова Галеника, Земун Доњи град, Сењак, Канарево брдо, Миљаковац, Церак, Церак виногради, Беле воде, Јулино брдо, Батајница, Чукаричка падина, Ретензија, Белвил, Старо сајмиште, парк Ушће до хотела Југославија и Батајница.

У „Чистоћи“ напомињу да ће третман бити спроведен уколико временски услови буду дозволили.

Додају и да су сви препарати које екипе ЈКП „Градска чистоћа“ користе за третман сузбијања комараца регистровани од стране Министарства за заштиту животне средине и уписани у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх.

ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција на локацијама где се обавља сузбијање комараца.

Уколико грађани примете повећану бројност комараца на одређеном локалитету, о томе могу да обавесте сервисни центар Града Београда на број телефона 11-0-11 радним данима од 7 до 22 часа, и суботом од 8 до 14 часова.

Извор: Блиц