Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ: Један човек на Балкану не жели мир, жели рат!

Председник Србије Александар Вучић био је гост Дневника на РТС.

– Неколико ствари је важно да кажемо грађанима и народу. Налазимо се на раскрсници хоћемо ли имати и ддаље мир или не. Постоји један човек на Балкану који жели да изазове рат, и њега мир не интерсује. Ја више немам сумње у то. Избегавао сам да говорим то, али плашим се да смо прешли рубикон и да ће бити тежак повратак у реалност. Шта се уствари догодило – рекао је предсдник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поновио да цела криза почиње онога тренутка када неко доноси одлуку да иде на нелегитимне изборе.

– Није им довољно то што су пуштени да у Бошњачкој махали поставе свог нкога. То им није било довољно, него су хтели и у осталим општинама на северу да то ураде. Нико за то не одговара. Праве се луди као да Србин није упуцан. Није лако разговарати са људима, они мене псују, ја сам крив за барикаде, а ја им кажм да ли знају колико сам им живота сачувао, колико сам им деце сачувао. Имали смо јако тешку ноћ. Тужилац се изјашњава да је Луне крив због догађаја испред зграде изборне комисије где су долазили да показују силу и где нико од њих није повређен, али бачена је јдна каменица, и наравно ниј он бацио,али је, кажу био ту. Да би избегли сукоб, ја сам добио гаранције НАТО и ЕУ да Срби неће бити хапшени. Њихов одговор је да нас моле да се даље деескалира. Имао сам тжак разговор са комадантом КФОР. Он се осећа повређен због вишеструких повреда његових војника.

Како каже, заједно са Миланом Мојсиловићем имао је састанак са комадантом КФОР, а онда их је након тога сачекала вест о хапшењу.

– Завршили смо разговор, Мојсиловић је био са мном на састанку, нисмо ни слутили шта ће да се деси након тога. Добијам информацију негде око пола 1, није ни битно, да смо ухапсили тројицу припадника њихових специјалних снага нароружаних пушкама, гломк пиштољима, гпс и двогледима. Један или двојица њих кажу да немају појма како се користи. Кажу да нису ни знали да су прешли линију. Погледајте изјаву Аљбина Куртија који каже да имају сумње да је Војска Србије извршила отмицу тројице специјалаца. Имамо све доказе да КФОР ниње био обавештен да ћ се ова тројица специјалаца налазити овде. Ми њих хапсимо не на сто метара од линије него на триторији цнетралне Србије, гарантујем да ниједан полицајац, војник или припадник жандармерије није прешао административну линију. Ми њих хапсимо на 1,8 километар од административн линије. Курти каже 300 метара од административне линије, па шта ви радите на 300 метара од линије? Наша Војска је стационирана у рејону 19,8 километара од мста где се то десило. КФОР је лако да то проври и свакоме исто лако проверљиво. Шта су они радили тамо, да ли су некога јурили, то нас не интересује.

Председник објашњава да су ухапшена тројица спцијалаца сада на испитивању и да је Србија озбиљна земља и да не малтретира и не туче оне које хапси.

– Они се сада испитују. Ови људи нису ни пребијани, ни малтретирани ни унакажени. То се дешава Србима које ухапси Куртијева полиција. Ми смо озбиљна држава. Курти је знао за све што се дешава у Бриселу, и јуче је хтео да изазове немире да би ми изазвали сукобе и били кажњени због тога. Они све врм то желе пошто хоће рат.

– Ми имамо нколико сумњи зашто су ова тројица специјалаца била у Србији, а то је да су чекали нкога да ликвидирају, а онда имамо лажи где тврде да су чекали навијаче Црвене звезде који су се запутили доле. МИ имамо доказе да су све то измислили. Имамо доказ да они нису обавестили НАТО да ће њихова тројица специјалаца бити у Србији.

Извор: Информер