Србија

ХИТНА ПОРУКА ЛАЈЧАКА И ЕСКОБАРА О КИМ: Прети нам регионални сукоб

Заменик помоћника државног секретара и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак одржаће данас јавну дискусију у Атлантском савету о недавним дешавањима у региону и дијалогу Косова и Србије, на којој ће приказати могућа решења за смањење тензија на северу.

– Морамо да разговарамо о наредним корацима. Веома сам забринут, ситуација је изузетно тешка. Не смемо да дозволимо – рекао је Лајчак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Верујем да насиље није Куртијев избор, ни један од лидера није рекао НЕ дијалогу, надам се да ће се састанак одржати ускоро.Лидери обе стране ће доћи у Брисел, састанак ће се одржати. Битно је да људи што пре наставе са нормалним животом – нагласио је Лајчак.

Ескобар изјавио је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији која, како је оценио, има потенцијал да постане регионални сукоб.

Ескобар је навео да двојца лидера, Александар вучић и Аљбин Курти, морају да прихвате европски план, и да “другог избора нема”.

Мирослав Лајчак је додао да је деескалација кризе на Косову неопходна иначе ће у противном бити жртава.

Говорећи о одржавању нових избора, Лајчак је оценио да у овом тренутку нема политичке воље за то.

– Нема рока, али морамо да поyовемо да се што пре одрже избори, али у овом тренутку нема политичке воље да се одрже избори – рекао је Лајчак.

– Лидери обе стране ће доћи у Брисел, састанак ће се одржати. Битно је да људи што пре наставе са нормалним животом – оценио је Лајчак.

Лајчак и Ескобар говорили су на јавној дискусији у Атлантском савету о недавним дешавањима у региону и дијалогу Београда и Приштине.

Извор: Танјуг