Свет

РУСИЈА ЗАДАЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋИ УДАРАЦ ЕВРОПИ? Нема решења

Консултантска компанија ИЦИС открива које су европске земље у случају прекида најрањивије.

Москва би већ до краја следеће године могла да затвори један од преостала два гасовода којим се Европи доставља руски гас, упозорава Фајненшел тајмс, позивајући се на украјинског министра енергетике Хермана Халушченка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада, наиме, истиче Гаспромов петогодишњи уговор, потписан крајем 2019., за који у јеку рата постоји све мање изгледа да буде обновљен.

„Не видим како бисмо могли да седнемо за сто и билатерално расправљамо о обнови уговора. Могу да вам потврдим да се припремамо за прекид снабдевања“, потврдио је ФТ-у украјински министар, упозоривши притом и Европу на тај сценарио.

Реч је о првом отвореном признању Кијева да ће уговор с Гаспромом бити обустављен до краја следеће године.

Замјеник руског министра спољних послова Михаил Галузин, раније овог месеца изјавио је како би „таква одлука била огроман ударац, не само Европи, већ и Украјини, која би тако изгубила приходе од транзитне руте“.

Без те руте, на коју, према последњим подацима из маја, отпада око пет посто укупног гаса у Европи, руски гас ће Старом континенту моћи да се достави једино преко ТуркСтреам-а, који снабдева југоисточне европске земље.

Консултантска компанија ИЦИС тврди да су најрањивије европске земље Аустрија и Словачка; потоња готово у потпуности зависи од руског гаса. Једна од највећих аустријских енергетских компанија ОМВ смирује ситуацију и уверава грађане да припремају одговор и за такав сценарио као и како ће снабдевање гасом, независно од исхода, тећи релативно неометано.

Наиме, одлука Москве да Европи среже снабдевање гасом прошле године је проузроковала енергетску кризу, убрзала инфлацију и подигла животне трошкове широм континента, због чега је Европа морала да се прилагоди датим околностима, да смањи зависност од руског гаса и пронађе алтернативне изворе, попут течног природног гаса.

Европска унија прошле године је уложила издашна средства у увоз ЛНГ-а и усвојила прописе за повећање складишта којима би спречила евентуалну несташицу гаса.

„У теорији, постоји натегнут сценарио у којем би Русија Европи могла да настави да доставља гас украјинском рутом и мимо истеклог уговора, али реч је о креативним правним финесама, на које би барем Русија и Европа требало да пристану, а то не делује претерано вероватно“, објашњава ФТ-у Лорен Рускас, аналитичар компаније С&П Глобал Цоммодитy Инсигхтс.

Извор: Јутарњи лист/Теа Трубић