Србија

СТРАШНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ У СРБИЈУ – ПАЛИ СЕ ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ: Први на удару биће ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ

Фото: Pixabay.com

Први грмљавински развоји у западној половини Србије очекују се данас већ од средине дана, а пролазак израженог хладног фронта касније после подне, вечерас и ноћас условиће локално интензивне непогоде, најавио је РХМЗ.

Како се наводи, стижу нам пљускови, грмљавина, град, јак и олујни ветар, који ће прво погодити Војводину, а затим и западну и централну Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У суботу услова за грмлјавинске непогоде биће на истоку, југу и југозападу землје. У зони јаких пљускова пашће 20 – 30 мм за кратко време, локално и више, а олујни ветар краткотрајно ће бити јачи од 20 – 25 м/с.

РХМЗ упозорава и на непогоде за Београд. После подне, увече и у току ноћи на подручју Београда очекују се грмлјавински развоји који у појединим деловима града могу бити веома интензивни уз град, велику количину падавина за кратко време, као и уз јак и олујни ветар.

Данас је снази и наранџасти метео аларм на територији целе Србије због опасности од обилних падавина, непогода и високих температура.

Сутра се пали црвени метео аларм, и то на подручју источне, југоисточне Србије и Косова и Метохије.

Упозорење МУП-а

На основу упозорења РХМЗ-а за период од 23. до 25. јуна ове године на јаке пљускове, грмљавину, појаву града и јак олујни северозападни ветар, а с обзиром на поплаве из претходног периода и засићеност земљишта водом, Сектор за ванредне ситуације МУП-а проследио је упозорење за предузимање превентивних и оперативних мера у циљу спречавања и отклањања последица временских непогода и заштите живота људи, материјалних и културних добара, као и спремности за евентуално суочавање са ризиком од поплава и појаве бујичних поплава и могућности хитног реаговања.

Упозорење за предузимање превентивних мера прослеђено је преко свих 27 организационих јединица у Србији, градоначелницима, председницима општина као и начелницима управних округа, као командантима штабова за ванредне ситуације.

У циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком од поплава и појаве бујичних поплава, указано је да се обезбеди могућност хитног реаговања, као и да се ставе у приправност надлежне комуналне службе и сви остали субјекти који су оспособљени за реаговање у оваквим ситуацијама. Такође, у сарадњи са представницима водопривредних предузећа, надлежним инспекцијским и комуналним службама, потребно је извршити процену тренутног стања заштитне инфраструктуре на рекама, са посебном пажњом на већ идентификоване критичне локације и на појаву нових критичних места.

Прогноза за наредна три дана

Субота

Умерено до потпуно облачно и свежије, местимично с кишом и пљусковима са грмљавином. На истоку, југу и југозападу Србије грмљавински развоји ће локално бити веома јаки и праћени градом, олујним ветром и великом количином падавина за кратко време. Ветар слаб и умерен, у зони пљускова јак и олујни, северозападни. Најнижа температура од 17 до 21 степени, а највиша од 23 степена на западу до 31 степен на истоку Србије.

Недеља

Променљиво облачно, на северу Србије углавном суво, а краткотрајна киша и пљускови са грмљавином очекују се јужно од Саве и Дунава. Ветар слаб до умерен северозападни. Најнижа температура од 15 до 20 степени, а највиша од 24 до 28 степени.

Понедељак

У већем делу претежно сунчано, осим на истоку Србије, где се уз више облачности и даље очекују падавине. Ветар слаб до умерен, северни и северозападни. Најнижа температура од 14 до 18 степени, а највиша од 26 до 30 степени.

Извор: Курир.рс