Србија

У ТОКУ ЈЕ ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ГРАЂАНА: Колапс широм Србије (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм принтскрин

Припадници МУП-а су, због поплава изазваних обилним падавинама на територији Крушевца, Чачка и Јагодине, евакуисали укупно шест особа, од којих двоје деце.

Начелник Одељења у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Недељко Гагић изјавио је да је тренутно у 26 градова и општина на снази ванредна ситуација, саопштио је МУП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током прошле ноћи и у јутарњим сатима најкритичније је било на територији градова Крушевца, Јагодине, Крагујевца и Сомбора, где је због обилних кишних падавина вода продрла у дворишта и стамбене објекте. Тренутно је најкритичније на територији Града Чачка, где је вода ушла у више од 200 објеката, због немогућности да кишна канализација у кратком времену прими сву количину воде“, рекао је Гагић.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Он је додао да су припадници Министарства унутрашњих послова ангажовани на испумпавању воде на неколико десетина локација.

Како је истакао, припадници Министарства унутрашњих послова и ватрогасно-спасилачких јединица од почетка периода обилних кишних падавина константно на терену и реагују у случају настанка поплава ради спасавања људи и материјалних добара, као и на отклањању последица насталих поплава.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

„Од почетка обилних кишних падавина, 26. маја, које су довеле до поплава, укупно су ангажована 762 ватрогасца-спасиоца, који су имали укупно 355 интервенција, евакуисали су 62 особе, угасили су 12 пожара изазваних ударом грома и имали 320 интервенција црпљења воде из објеката. У тим интервенцијама је ангажовано 390 ватрогасних возила и више од 400 пумпи“, нагласио је Гагић и поновио апел Министарства унутрашњих послова грађанима у поплављеним подручјима.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

„МУП још једном апелује на све грађане да се не крећу по поплављеним подручјима, уз обале река и по насипима и да прате прогнозе РХМЗ-а. Уколико постоји опасност да им вода уђе у куће треба да на улазу поставе џакове са песком, да искључе струју у објекту и да се попну на више етаже објекта, као и да обавезно обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на телефон 193 или полицију на телефон 192“, поручио је Гагић.

Чачак: У наредним сатима биће проглашена ванредна ситуација

Због обилних падавина које су ноћас захватиле Чачак накритичније је у Месној заједници Парк, у наредних неколико сати на територији града Чачка биће проглашена ванредна ситуација.

„Заједно са Ватрогасцима спасиоцима радимо од рано јутрос, извукли смо преко десет возила да се не би оштетила, нажалост има сигурно још толико који су остали под водом јер нисмо могли да стигнемо на време да их извучемо“, рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације у Чачку Братислав Зечевић.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Он је саопштио да ће данас бити проглашена ванредна ситуација јер је ово, како је навео, већ пети пут за 15 дана да су биле овако велике падавине.

„Ми смо најавили да ћемо имати падавине од 30, 40 до 70 мм, а у брдскопланинским пределима и до 100 мм. Апелујемо на све грађане да испред својих кућа покушају да очисте, наше екипе су на терену, ЈКП и сви чисте те критичне пропусте, али молимо грађане да нам помогну у томе јер морамо заједно сада одреаговати, јер су сада заиста причињене велике штете“, рекао је Зечевић.

Извор: Танјуг