Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ СМИСЛИО ПАКЛЕНИ ПЛАН: Спремно 300.000 НАТО војника

Јенс Столтенберг, генерални секрета НАТО изтјавио је недавно да ће једна од одлука савезника бити предузимање великих корака јачања одвраћања и одбране.

„Усвојиће се три нова регионална одбрамбена плана супротстављања двема главним претњама НАТО-у, Русији и тероризму. Планове ће подржати 300.000 војника у већој приправности, укључујући знатну борбену моћ у ваздуху и морнарици“, рекао је главни он 7. јула, пише Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ради се о првим одбрамбеним плановима од краја хладног рата који ће у детаље одговорити на питање како се поставити у случају евентуалног руског напада које је у коначници дефинисао амерички генерал Крис Каволи.

Први регионални план покрива север, Атлантик и европски Арктик, други се односи на подручје од Балтика преко средње Европе до Алпа, а трећи је на топлим морима, Медитерану и Црном мору.

Развијени су и потпланови који се баве свемиром, сајбер операцијама и специјалним снагама.

Истиче се пет непосредних приоритета: борбено способне копнене снаге, оклопне бригаде; интегрисани сситеми провбаздушне и ракетне одбране које би требало да буду спосбне да заштите јединице у покрету; ватрена моћ артиљерије и ракетних бацача великог домета; дигиталне мреже које омогућавају брзо и сигурно кретање података по бојном пољу и назад у штаб; логистика способна да преусмерава велике војске широм Европе одржавајући их адекватно снабдевеним.

Како се наводи, већ одмах се види да су циљеви које је поставио НАТО у великој мери везани уз искуства одбране Украјине и неуспеха руских напада.

Генерал Каволи ће крајем године одређеним земљама доделити одређене улоге или делове фронта, како би батаљони и бригаде могли да унапред упознају своју зону, било да је то норвешко острво или део Карпата.

Извор: Јутарњи