Свет

СТОЛТЕНБЕРГ ДАЈЕ ЗАВРШНУ РЕЧ: Тиче се Србије и Украјине

Лидери земаља НАТО-а данас би требало да усвоје нацрт декларације другог, завршног дана самита Алијнсе у главном граду Литваније.

Кључно питање документа и окупљања председника и премијера држава чланица јесте захтев Украјине о придруживању НАТО-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре седам сати ујутру по средњеевропском времену окупиће се у ЛИТЕКС-у, сајамском простору специјално преуређеном за ову прилику у наставку рада самита, док је за 07.30 планирано кратко обраћање генералног секретара НАТО Јенса Столтеберга и премијера Јапана, као партнерске земље западне војне алијансе.

Пола сата касније је планиран састанак Северноатлантског савета на нивоу шефова држава и влада, са Шведском, индо-пацифичким партнерима и ЕУ.

Са највећом пажњом се очекује конференција за медије Столтеберга и председника Украјине Володимира Зеленског, која је планира за 11:30, када би требало и да се чује да ли је званични Кијев задовољан предлогом НАТО о пакету за Украјину.

Тај пакет подразумева три елемента: прескакање акционог плана за чланство, формирање Савета НАТО-Украјина и даљу војну помоћ за рат са Русијом.

После те конференције на реду је састанак Савета НАТО-Украјина на нивоу шефова држава и влада, са Шведском.

Завршну реч самита даће Столтенберг на конференцији за медије, која је планирана за 14.30 часова по средњеевропском времену.

Тада ће и објавити да ли је усвојена декларација, која се, према ономе што је обављено у нацрту, тиче и Србије и дијалога Београда и Приштине.

У тачкама 77 и 78 тог комуникеа пише да би јачање односа НАТО-Србија било од користи и Алијанси, и Србији, и целом региону.

Наводе и да позивају Београд и Приштину на хитну дееслакацију, повратак дијалогу и примену споразума из Брисела и Охрида.

Генерални секретар НАТО изјавио је претходно у Виљнусу да је у сталном контакту са председником Србије Александром Вучићем, као и да је спреман да се са њим састане.

Он је то рекао пред почетак самита НАТО, на питање Танјуга да ли ће се састати са Вучићем, затим зашто КФОР дозвољава присуство специјалних јединица из Приштине упркос противљењу Срба и шта ту може да се уради.

„Пратимо ситуацију на северу Косова. Позивамо обе стране на деескалацију и да не предузимају акције које би довеле до погоршања ситуације и повећале напетости у региону“, рекао је Столтенберг.

Он је додао да је Кфор повећао своје присуство на Косову са неколико хиљада додатних војника, како би се, рекао је, спречили „нестабилност и насиље“ од претходних неколико недеља.

Извор: Танјуг