Свет

Американци открили на шта су све спремни за пораз Москве!

Највиши званичници Беле куће од почетка сукоба у Украјини понављају поруку да ће помагати Кијеву колико год буде потребно, па ипак до дан-данас Американцима је остало нејасно шта за њих значи „победа“ у Украјини, пише „Америкен консерватив“.

По једној теорији Американци би требало да организују мировне преговоре како би се спречило ширење ратних сукоба увлачењем неке од НАТО чланица у конфликт. Иако је то праведан циљ, америчка влада не ради на разговорима о примирју и наставља да испоручује оружје Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга теорија, чији је заступник државни секретар Ентони Блинкен, подразумева избацивање свих Руса из Украјине, укључујући и Крим, али она би захтевала знатно другачије ресурсе од наше владе и то би Конгрес требало прво да размотри пре него што пошаљу и једну пару.

Најрадикалнија теорија, чији је предвоник заменик државног секретара Викторија Нуланд, укључује трибунал за ратне злочине за Путина и могућу смену режима у Русији. Тај приступ захтевао би активни сукоб директно с Русијом и представљао чин агресије с америчке стране.

Не треба сумњати, САД су тренутно укључене у прокси рат против Русије, а Бајденова администрација мора да обавести Американце да ли је њихова мисија да крену у шири рат с Русијом – и Конгрес би требало да сматра Белу кућу за одговорну.

До данас, Конгрес је одобрио више од 113 милијарди долара Украјини, иако је немогуће тачно повезати средства с наменом без тога да се прво дефинише шта САД желе да постигну. Мада је Зеленски подстакао нашу подршку и Украјина пружила снажно одбрану, рат је стигао до тачке застоја која иде у прилог Русији.

Свеобухватна страгтегија

Ратни јастребови несумњиво ће прогурати ове јесени још један закон којим се омогућавају додатна издвајања за Украјини иако грађани САД постају све више скептични према учешћу Америке у овом сукобу.

Конгрес не би требало да размишља о додатном финансирању док нам администрација не представи свеобухватну стратегију. Уместо тога, стално слушамо фразе ратних јастребова како би Украјинци победили Русе само кад би имали више оружја. Такво резоновање више пута се показало нетачним.

У почетним данима сукоба, говорило се да ће „џавелини“ променити ток сукоба у Украјини, недуго потом одређени ратни јастребови тврдили су да би ако би ваздухопловне снаге успоставиле зону забране летења то било кључно за победу. Заступници ових тврдњи прескочили су детаље: америчко успостављање зоне забране летења значило би објаву рата против Русије. Наша војска би не само обарала руске авионе, већ и гађала руске противваздушне системе на земљи.

Како се сукоб настављао, умножавали су се позиви за већим и тежим наоружањем, од тенкова „абрамс“, преко ракета дугог домета, борбених авиона Ф-16 до касетне муниције.

Амерички народ тражи објашњење

Расле су цене и количина наоружања, али Бајденова администрација и даље понавља своју поруку „докле год буде потребно“ без прецизирања шта желе да постигну. У међувремену, због недостатка подробних медијских извештаја Американци су у потпуном мраку у вези са нашим ангажманом у Украјини – као што је било рађено и у претходним бескрајним ратовима.

Без дефинисане мисије од стране Бајденове администрације, нема начина да се развију прецизни циљеви, утврде одговарајући ресурси, одреди одговорност за неуспех или прогласи да је „мисија испуњена“.

Тачно тако су САД завршиле са бившим председником Џорџом Бушом на носачу авиона са транспарентом „мисија испуњена“ који се вијорио са њега 1. маја 2003. године. Сви су знали да прокажени Бушов говор није крај рата, САД су остале у Ираку док се нису званично повукле 2011. године. Упркос тој великој спољнополитичкој катастрофи, нико никада није преузео одговорност.

Тада научене лекције, требало би да буду примењене сада. Конгресу и америчком народу мора да буде објављена изјава о америчкој укључености у Украјини. То је једини начин да можемо озбиљно да разматрамо наше учешће и осигурамо да амерички народ неће ући као месечар у још један бескрајни рат, закључује се у тексту.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/рт

 

Ознаке