Свет

ГОТОВО ЈЕ: Русија обуставља

Русија обуставља учешће у договору о житу.

“Данас су престали да важе црноморски споразуми. Као што је председник Руске Федерације раније рекао, рок је 17. јул. Нажалост, део који се односи на Русију, црноморски споразуми до сада нису спроведени. Стога је његово дејство престало“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да ће се Русија “одмах вратити имплементацији овог споразума чим буде испуњен руски део споразума“, преноси РИА.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је Русија у понедељак обавестила Турску, Украјину и УН о овој одлуци.

Претходно је руски председник Владимир Путин, у разговору са јужноафричким колегом Сирилом Рамафозом, рекао да нису испуњене обавезе да се отклоне препреке извозу руске хране и ђубрива, и истакао да главни циљ споразума, а то је снабдевање житом земаља суочени са несташицом хране, укључујући и оне на афричком континенту, није реализован.

Споразум Кијева и Москве, којим су посредовале Уједињене нације и Турска, имао је за циљ да ублажи глобалну кризу са храном тако што ће омогућити да се украјинско жито блокирано сукобом између Русије и Украјине безбедно извози Црним морем.

Споразум је продужен неколико пута, а истекао је данас, након што је Русија месецима уназад поручивала да услови за продужење споразума нису испуњени.

Извор: Танјуг

Ознаке