Свет

ГОТОВО! Контраофанзива је пропала

Фото: Јутјуб

Управо је прошло првих месец дана украјинске контраофанзиве окоја је требало да буде велика и да преокрене ток рата.

Нажалост, наводи Индеx.хр, до сада су велики само украјински губици. Због тога не чуди да је украјински политички и војни врх одлучио да је обустави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Задатак да украјинску и светску јавност обавести о крају офанзиве добио је генерални секретар Већа за националну безбедност и одбрану Олексиј Данилов.

Он је на Твитеру написао: „У овом стадијуму активних сукоба, украјинске одбрамбене снаге испуњавају задатак број један: максимално уништење људске снаге, опреме, складишта горива, војних возила, заповедних седишта, артиљерије и противваздушних снага руске војске.“

У преводу, украјински војни врх одустао је од даљих покушаја већих офанзивних операција, тј. велика пролећно-летна украјинска офанзива се зауставља јер је уништавање непријатељске живе силе и технике и овако редован задатак сваке војске током рата, без обзира биле оне у офанзиви или дефанзиви.

Главна одлика офанзивних операција је заузимање територија. Ако притом непријатељ има веће губитке, тим боље. Стога ако нема покушаја заузимања територија, нема ни офанзиве, закључује Индеx.

Украјински политички и војни врх све се више љутио на критике са Запада да офанзива не иде никако, а како сечини, наводи се даље у тексту, украјински војни врх посебно живцира што се Руси не повлаче већ се активно бране контранападима на сваком делу ратишта где изгубе неки положај.

И наравно, Украјинце живцирају тврдње западних медија да је украјинска офанзива огроман неуспех, а почела су И да се постављају незгодна питања зашто је то тако. За то имају 70 милијарди разлога. Само су САД за годину дана дале више од 40 милијарди долара војне помоћи Украјини. Друге државе дале су више од 30 милијарди, па се сад јавност оправдано пита куд је отишла сва та помоћ.

Другим речима, с више од 70 милијарди долара војне помоћи у годину дана западна јавност има итекако право да поставља питања о украјинској офанзиви и зашто није успела, а украјински политички и војни врх се мора навикнути да их неће заувек само тетошити, већ да ће са Запада долазити и незгодне критике.

Извор: Индекс