Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: У ове делове Србије стиже суперћелијска олуја са крупним градом

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) објавио је управо хитно упозорење на невреме за подручја Златиборског, Топличког и Расинског округа.

Суперћелијска олуја која већ неколико дана у Србији прави хаос, најављена је и за вечерас, а невреме прво долази у западне и централне делове Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење за Златиборски и Топлички округ

– У наредних сат времена на подручју Златиборског округа (Косјерић и околина Ужица), као Расинског (околина Крушевца) јак конвективни развој условљаваће интензивне пљускове са грмљавином, градом и олујним ветром у зони пљуска. Такође, на подручју Топличког округа (Блаце и околина) јак конвективни развој условљаваће интензивне пљускове са грмљавином, градом и олујним ветром у зони пљуска. Ова облачност ће имати тенденцију ширења и премештања ка Куршумлији и Прокупљу – стоји у упозорењу РХМЗ.

Метеоаларми у Београду

Касно после подне увече и током ноћи у Београду се очекује се нестабилно време са пљусковима и грмљавином, као и условима за непогоде са јаким и олујним северозападним ветром, понегде и градом, прогноза је РХМЗ.

Два метеаларма су тренутно на снази за територију Београда – наранџасти и жути.

Наранџасти означава да је време опасно, а односи се на ветар и грмљавину. РХМЗ је појаснио да када је он упаљен, прогнозиране су опасне временске појаве, интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

– Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе, пише на њиховом сајту.

Жути метеоаларм означава да време потенцијално може бити опасно. Што се тиче Београда, односи се на кишу.

РХМЗ наводи да временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али да је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику.

– Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике, саветује РХМЗ.

Извор: Курир.рс