Регион

ИЗДАТО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Јака суперћелијска олуја стигла у регион, туче ГРАД величине ЈАЈЕТА (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Невреме, које стручњаци поново називају суперћелијска олуја, стигло је у Словенију из правца Италије нешто после 21.30 часова. Невреме се нешто пре 23 часова приближило хрватској граници, где је данас издат наранџасти метеоаларм за грмљавинско невреме.

Због велике вероватноће јаког града, јаких налета ветра и веома обилних пљускова, словеначка метеоролошка служба Арсо прогласила је црвени степен опасности. Словеначки портал „Метеоинфо“ упозорио је у ажурираној вечерњој прогнози да се западној Словенији убрзано приближава веома јака олујна ћелија, која ће вероватно бити праћена јаким ветром и локално веома јаким градом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Снажна суперћелијска олуја погодила је словеначку границу код Нове Горице из Италије, праћена орканским ветром, јаким пљусковима и локално јако великим градом. Олуја ће се кретати према централној Словенији. Склоните се и осигурајте своју сигурност! – додаје „Метеоинфо“.

Наранџасто упозорење за загребачку регију

У загребачкој регији локално су могући израженији пљускови и грмљавина праћени јаким и олујним ветром, док је вероватноћа грмљавине од 20 до 40 одсто, преносе медији.

Жуто упозорење за грмљавину вечерас је на снази за карловачку, госпићку и ријечку регију. Шансе за грмљавину су мање од 40 одсто у Карловачкој и госпићкој регији, а 30 до 50 одсто у ријечкој регији (која укључује Истру).

Из Управе цивилне заштите саопштено је да је за уторак издато и наранџасто упозорење за грмљавину, цео дан за Загреб, Ријеку, Карловац и Госпић, а од поднева за осјечку регију.

Апелује се на грађане да буду спремни на јаке грмљавине које могу да изазову велику штету и да се заштите од удара грома. Могућа је штета на имовини и дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари ветра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном и саобраћају.

Сутра јача промена, невреме се шири и у друге делове

У уторак ће у копненом подручју бити променљиво и нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином, местимично и израженијим ветром и градом, док се на Јадрану очекује слична ситуација која се шири и на већи део Далмације. У среду и даље нестабилно са кишом, али осетно свежије. У четвртак се време смирује уз обиље сунца.

За целу Хрватску сутра је на снази упозорење на грмљавину. Наранџасто упозорење је на снази за Славонију, Загребачку, Карловачку и Госпићку регију, те за Истру и Кварнер. За сплитску и книнску регију на снази је жуто упозорење на невреме, док је на дубровачком подручју наранџасто упозорење на високе температуре.

Извор: Индеx.хр