Регион

СТИЖЕ НОВА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА – ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ: Упаљен метеоаларм, биће још екстремније него прошле среде

Фото: Pixabay.com

Очекују се “критичне” временске појаве, јаки пљускови, честа електрична активност, град и јаки удари ветра.

У Хрватској и Словенији су поново “упаљени” метео-аларми, а грађани су упозорени на нове непогоде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, прошле недеље је у Хрватској олуја однела четири живота и направила огромну штету на објектима, инфраструктури и аутомобилима. Након тога, уследило је и страшно невреме у Србији, а Републички хидрометеоролошки завод Србије данас је издао ново упозорење.

ДХМЗ је сада издао жуто упозорење на могућу грмљавину за четири регије – Карловачку, Загребачку, Истру и Кварнер и госпићку регију.

Упозорење је издала и Управа цивилне заштите.

Пишу да постоји могућност за грмљавину и понегде јак и олујни ветар и град после 16 сати у Горском котару, карловачком подручју уз границу са Словенијом, а после 18 сати у Загорју и Међимурју.

Сутра јача промена, невреме у среду и у Далмацији

У уторак ће у копненом подручју бити променљиво и нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином, местимично израженијим и јаким ветром, а не може се искључити ни град. У среду и даље нестабилно са кишом, али осетно свежије. У четвртак се време смирује уз више сунца.

На Јадрану у уторак пљускови и грмљавина, локално израженији на северном делу, у среду ће се проширити на већи део Далмације.

У четвртак поново претежно сунчано. У уторак ће прво јак југо на северном делу окренути на јак југозападњак, а у среду ће дувати пролазно невреме са којим ће се мало освежити.

За целу Хрватску сутра је на снази упозорење на грмљавину.

Наранџасто упозорење је на снази за Славонију, Загребачку, Карловачку и Госпићку регију и за Истру и Кварнер. За сплитску и книнску регију на снази је жуто упозорење на невреме, док је на дубровачком подручју наранџасто упозорење на високе температуре.

Словенци упозоравају: Још екстремније невреме него прошле среде

Огласила се и Агенција Републике Словеније за животну средину (АРСО), која је за север Словеније у поподневним сатима издала наранџасто упозорење због могућности јачег локалног невремена.

Упозорење за северозапад земље важи од 19 часова, а за североисток од 18 часова. Упозоравају на могућност града, јаких удара ветра, удара грома и обилних падавина, јавља РТВ Словенија.

Метеоролог Блаж Штер упозорио је јуче на Твитеру да је од понедељка увече до среде могуће јаче невреме. У почетку се очекују јаки удари ветра и град, али од уторка после подне и продужени пљускови.

Поред нестабилне атмосфере, овог пута се очекује још израженије кретање ветра, што подстиче развој потенцијално још екстремнијих појава него прошле недеље. На сајту Циклон.си упозоравају на опасност од орканских ветрова.

Јаки удари ветра прете и северној Италији, где су се прошле недеље формирале интензивне и деструктивне олујне ћелије које су потом кренуле ка Словенији и Хрватској. Исто би требало да се деси и овог пута.

Арсо је за уторак издао и наранџасто упозорење због могућности невремена за целу Словенију. Упозоравају да у уторак и среду због интензивних и дуготрајних пљускова у већем делу земље може доћи до бујичних поплава.

Метеоролог Ристић: Нова олуја стиже у Србију

Метеоролог Иван Ристић објавио је на свом Фејсбук налогу да нас сутра у вечерњим сатима очекују олује преневши упозорење из Италије.

Наиме, према последњим најавама италијанских метеоролога, долазак хладнијег и нестабилног ваздуха спуштаће се из северне Европе према Ломбардији, пренео је илметео.ит, а према речима Ристића ова прогноза одразиће се и на Србију.

Како стоји у прогнозама, очекују се “критичне” временске појаве, јаки пљускови, честа електрична активност, град и јаки удари ветра.

– Важи и за Србију од сутра увече – истакао је Ристић и објавио да “сутра увече са освежењем стижу и олује”.

РХМЗ: Ново невреме, температура пада за 15 степени

У целој Србији данас је на снази наранџасто упозорење због високих температура, док је у Бачкој и Банату упаљен и жути метео аларм због грмљавине. Сутра се пали црвени метеоаларм уз упозорење на наглу промену времена.

– У уторак крајем дана на северу, а у среду и у осталим крајевима нагла промена времена уз кишу, плјускове, грмлјавину и пад температуре за око 15 степени. У зони грмлјавинских развоја очекују се град, као и олујни ветар који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине (> 28 м/с) – упозорио је РХМЗ.

Извор: Srbija Danas