Регион Србија

Све је ближе Србији, стигло хитно упозорење

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске издао је јутрос ново упозорење на опасне временске прилике у земљи.

„Велики олујни систем креће се према Хрватској и најпре ће стићи до Истре. Затим ће захватити Кварнер и централне и источне крајеве“, саопштено је на Твитеру ДХМЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саопштење је издато јутрос у 8.00 сати и садржи упутство о понашању грађана током олујног невремена.

Подсетимо, за само две седмице Србију и регион захватило је више суперћелијских олуја које су за собом оставиле пустош, направиле су огромну материјалну штету, усмртиле и угрозиле више људи, а што је најгоре, тврде стручњаци, ово је тек почетак и тога ће убудуће бити све више.

Републички хидроеметоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће у Србији данас бити веома топло.

Како су истакли, посебно ће бити топло у централном и јужном делу земље, где ће бити још топлије у односу на јучерашњи дан – од 37 до 40 степени Целзијуса.

У Шумадији, Поморављу, источној, југоисточној, југозападној Србији и на КиМ на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време.

У осталом делу земље на снази је наранџасти метео-аларм, што значи да је време опасно.

Наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином и падом температуре, у већини места за 10 до 15 степени, крајем дана захватиће северне, у среду ујутру и пре подне прошириће се на западне и централне, а после подне и на остале пределе Србије.

У зони јаких грмљавинских процеса у том периоду очекује се велика количина падавина за кратак временски период, град, као и олујни ветар, који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине – преко 28 м/с.

Словенију је синоћ захватило јако невреме са градом, а Агенција за животну средину издала је црвено упозорење због велике вероватноће јаког града, ветра и обилних пљускова.

Јако невреме захватило је најпре Горишка брда, Нову Горицу и Љубљану, а потом и Долењску.

Највише су погођене општине Мирен-Костањевица и Ренче-Вогрско, где је град прекрио кровове и оштетио аутомобиле и објекте. Град је понегде био пречника пет и више центиметара.

Драматични снимци стигли и из Италије

Милано и околину јутрос око четри сата захватило је снажно невреме са јаком кишом, градом и ударима ветра од више од 100 километара на сат.

То је друго невреме у року од нешто више од 12 сати.

Једна жена је погинула у Монци, а најмање три особе су повређене у Милану када су у понедељак јаке кише и олујни ветрови погодили северну Ломбардију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92