Србија

НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Неки ће добити и по пар хиљада евра, ево ко има право

Читав је низ државне помоћи која се и званично најављује у последње време. На листи су и млади и стари и угрожене групе. Сада је држава најавила и нову помоћ.

Почела је исплата државне помоћи за све породице чији су стамбени објекти оштећени у јунским пополавама. Касније креће исплата и најстаријима и најмлађима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након јаких и обилних киша које су изазвале штету на стамбеним објектима, Влада усвојила уредбу о помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана.

Први на списку су стамбени објекти у Крагујевцу и Краљеву. Програм помоћи државе се односи на оштећене породичне стамбене објекте у својини грађана, а степен оштећења је категорисан у пет категорија, на основу којих се исплаћује помоћ грађанима у следећим износима:

за прву категорију оштећења – 200.000,00 динара;
за другу категорију оштећења – 300.000,00 динара;
за трећу категорију оштећења – 400.000,00 динара;
за четврту категорију оштећења – 500.000,00 динара;
за пету категорију оштећења – 800.000,00 динара.

Пензионерима стиже помоћ државе од 8.800 динара

Захваљујући новим мерама и помоћи државе, просечна пензија у Србији иде на око 45.390 динара у просеку! И то врло брзо. На нову линеарну повишицу ће имати право сви најстарији грађани, њих око 1,65 милиона. До краја године пензионерима стиже и по 800 динара од бесплатних акција које су добили од државе пре десет и више година.

Следе два повећања пензија, прво ванредно у овој години и потом редовно од јануара наредне године.

5,5 одсто од 1. октобра 2023.
14,6 одсто од 1. јануара 2024.
Тако би просечна пензија која сада износи 37.825 динара, већ од октобра требало да буде непуних 40.000 динара, што је повећање од око 2.000 динара у просеку, а у јануару наредне године би ишла на 45.500 динара што је око 8.000 динара повећање у просеку. И то све у оквиру нових мера помоћи државе.

Пензионерима и по 800 динара од акција

Сви пензионери који до сада нису продавали бесплатне акције, које су од државе добили пре више од 10 година, до краја године треба да очекују око 800 динара дивиденде.

Јуче је НИС објавио да ускоро стиже 600 динара за пет акција од НИС-а. О детаљима исплате компанија ће се накнадно огласити, а прошле године исплата је била у августу. Недавно је најавјена и дивиденда коју ће исплатити Телеком. По основу 31 деонице, на рачуне акционара ове компаније ће бити уплаћено још око 226 динара нето укупно.

Пријава за 10.000 динара за младе до 16 година

Више од 1,1 милион деце има право на нову помоћ државе за коју ће бити укупно издвојено око 100 милиона евра. На „списку“ нових економских мера је и једнократна помоћ деци до 16 година старости, а сада су познати и сви детаљи око пријаве, услова и рокова.

Корак по корак: Пријава за једнократну помоћ деци до 16 година

Пријављивање почиње 20. августа и трајаће до 15. септембра, а исплата се очекује око 25. септембра.

Поступак пријаве се неће много разликовати од ранијег поступка пријаве за 100 евра за младе. Пријава ће и сада ићи преко портала Управе за трезор, где ће у делу „Пријава за 10.000 динара за децу до 16 година“ бити потребно унети четири податка:

ЈМБГ мајке,
број личне карте мајке,
ЈМБГ сваког детета,
назив банке у којој поседујете рачун или желите да вам помоћ буде исплаћена.

Шта ако немам рачун у банци?

За оне који немају рачун ни у једној банци, након што на порталу одаберу банку биће им отворен наменски рачун на који ће држава уплатити новац. По уношењу свих потребних података добија се и обавештење о успешној пријави.

– Цео систем пријаве је већ добро разрађен, имајући у виду да је држава више пута исплаћивала новчану помоћ и младима, али и другим категоријама људи. Цео поступак пријаве је врло једноставан. Потребно је унети неколико основних података из личне документације мајке и детета и све то не траје дуже од два минута – каже саговорник „Блица“ из Немањине 11.

Самохрани очеви имају право на 10.000 динара за децу

Систем је на исти начин предвидео и начин пријаве за самохране очеве. Примаоцима новчане социјалне помоћи помоћ ће бити аутоматски исплаћена.

У вези са исплатом ове врсте помоћи биће донето и одговарајуће законско решење у којем ће бити дефинисани сви детаљи око пријаве и исплате помоћи.

Овим прописом биће тачно дефинисан и датум рођења, односно граница за пријављивање деце за помоћ од 10.000 динара.

Поред 10.000 динара за децу, на листи нове помоћи је повећање плата за просвету и здравство, као и остатак јавног сектора.

Извор: Блиц