Регион

ОЛУЈА ОПУСТОШИЛА СЛОВЕНИЈУ: Тукао град величине јајета, невреме иде ка Хрватској и Србији (ФОТО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Јако невреме праћено олујним ветром и градом погодило је Словенију.

Први талас невремена већ је захватио већи део Словеније, а још један јачи очекује се вечерас. Грађани могу да очекују јаче грмљавинске олује, пљускове и град, посебно у јужном делу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нешто после десет часова снажно невреме преместило се изнад Лошког потока, а Травник је погодио јак град величине јајета.

Метеоролошке службе су за данас издале наранџасто упозпорење за целу Словенију због временских непогода.

Подсетимо, невреме које је у четвртак поподне захватило Словенију, највише штете направило је у Цељу, а наранџасти аларм је и даље на снази у целој земљи, пише 24ур.

У појединим деловима Словеније и даље је у прекиду снабдевање електричном енергијом, преноси Тв Словенија. Како се наводи, у Цељу је пао гушћи град, а оркански ветар и пљускови највећу штету нанели су у Војнику.

Ватрогасци су интервенисали у више од 40 општина, а невреме је изазвало додатне проблеме на путевима између Корушке и Штајерске.

Према подацима Управе за заштиту и спасавање, надлежни су због невремена од јуче касно поподне интервенисали у више од 40 општина у Горењском, Штајерском, Засавју, Долењском и Посавју.

Највише су погођена подручја регионалних центара за информисање Брежице, Крањ, Љубљана, Марибор, Мурска Собота, Птуј, Словењ Градец, Ново место и Цеље, где је невреме највише беснело.

У Војнику невреме је уништило више од 50 кровова кућа, пријављен је велики број оборених стабала, а покренуло се и клизиште које је оштетило један стамбени објекат

Пред нама нови снажан удар

Још од 19. јула, па све до сутра, 22. на снази је упозорење РХМЗ на могућност снажне суперћелијске олује у Србији.

Оно чему смо сведочили ове среде, али и прошлог четвртка, прети да се понови и данас. Србија се још није опоравила од разорног невремена које нам је са запада стигло, а прогноза каже да је пред нама нови снажан удар.

Извор: Srbija Danas/Telegraf