Свет

САД су ужаснуте Путиновим смртоносним адутом

Стремљење Запада да истисне Москву са окупираних територија неће имати никаквог резултата због највећег руског арсенала нуклеарног оружја, упозорио је пензионисани амерички пуковник Даниел Дејвис у чланку за 19fortyfive.

Ако оставимо жељу на страну, главна чињеница о Русији коју Запад треба трезвено да схвати је једноставна и сурова реалност: Русија има највеће светске залихе нуклеарног оружја и један је од највећих произвођача енергије и пољопривредних производа. Имају асове у рукаву који чине практично немогућим да се Руси помире са директним војним поразом“, напоменуо је стручњак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Дејвису, Запад није успео да се избори са главним условом за војни успех: суочавањем са реалношћу и трезвеном проценом противника. Као грешку експерт сматра потцењивање не само Оружаних снага Русије, већ и решеност Владимира Путина да брани ослобођене територије.

„Практично је незамисливо да би руски председник Владимир Путин икада, под било којим условима, пристао на споразум који би Кијеву вратио контролу над било којом од окупираних територија“, рекао је експерт.

Дејвис је додао и да су руски званичници у више наврата исказивали спремност да употребе нуклеарно оружје само ако је угрожена територија Русије, у коју Кремљ укључује нове територије.

У септембру прошле године, Путин је у обраћању Русима рекао да је Запад прешао сваку линију у својој антируској политици, као и сталне претње Москви.

Према његовим речима, коришћена је и нуклеарна уцена, а високи представници земаља НАТО говоре о могућности и прихватљивости употребе оружја за масовно уништење против Русије.

Путин је подсетио Запад да Русија надмашује страну војну опрему у низу компоненти и упозорио оне који покушавају да уцене Москву нуклеарним оружјем да би се ружа ветрова могла окренути против запада и НАТО.

Сценарији по којима би Русија теоретски могла да употреби нуклеарно оружје наведени су у руској војној доктрини и у Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања.

Према документима, то је могуће у случају агресије против Русије или њених савезника употребом оружја за масовно уништење или агресије уз употребу конвенционалног наоружања, када је угрожено постојање саме државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке