Спорт

Селектор открио: ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗАШТО ЈЕ ЈОКИЋ ОТКАЗАО!

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић саопштио је у Београду прелиминарни списак играча на које рачуна за предстојеће Светско првенство.

На списку селектора су: Алекса Аврамовић, Душан Беслаћ, Богдан Богдановић, Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Марко Гудурић, Огњен Јарамаз, Никола Јовић, Стефан Јовић, Вања Маринковић, Никола Милутинов, Немања Недовић, Филип Петрушев, Алексеј Покушевски, Алекса Раданов, Душан Ристић, Ален Смаилагић, Бориша Симанић, Никола Топић и Урош Трифуновић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу кандидатима, између осталих, нема Николе Јокића, Василија Мицића и Николе Калинића.

Светско првенство одржаће се од 25. августа до 10. септембра у Јапану, Индонезији и на Филипинима, а Србија је у групи са Јужним Суданом, Порториком и Кином

Први се јавности обратио председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

– Поздравио бих наше репрезентативце, селектора Пешића и стручни штаб. Да им пре свега пожелим добро здравље, срећу и добар резултат.

Богдан Богдановић, капитен, је затим узео рећ.

– Изузетна је част бити овде и репрезентовати нашу земљу. Част је бити капитен ове земље, знамо ко је све то био пре нас. Надам се да ћу и ја бити добар капитен.

Светислав Пешић се званично обратио медијима и јавности.

– Радујем се да почињемо са припремама за Светско првенство. Желим да се захвалим свим момцима који су учествовали у квалификацијама које су биле доста изазовне. Знамо колико је то било изазовно и компликовано. Ми са припремама почињемо 28. јула. Дане до званичног почетка искористићемо да се видимо, обавимо све активности и обавезе према спонзорима, да извршимо сва могућа здравствена тестирања и прегледе, да играчи који се налазе под притиском повреда и дугих сезона, буду што пре спремни за припреме.

Ми смо пре месец дана све кандидате за припреме обавестили. Чак и НБА као што то траже до 15. јуна. То су неке формалне ствари које смо испоштовали. Крајњих 12 играча се одређују 24. августа.

Пешић је открио ко је све отказао.

– На том списку није Лучић који је у јуну имао операцију, као ни на Калинића не рачунамо који нас је обавестио да не може да прихвати ову акцију из менталног и физичког оптерећења. Митровића смо желели, али је и он замолио да га овог лета ослободимо јер би желео да санира повреде. Мицић је замолио да ове године прескочи, јер је имао низ повреда и тешку сезону. потписао је нови уговор. Морао је да остане три недеље у Америци и обновио повреду рамена. Са Јокићем је обављено неколико разговора. То су били најбољи разговори које сам имао са играчима који не могу да привхате позив. Он није ни физички ни ментално спреман, истрошио се и није спреман да преузме одговорност каква се од њега очекује.

На списку је и Алексеј Покушевски. -За њега још немамо дозволу. Исто је имао повреду рамена, тренутно је на лечењу у Атини. Надамо се да ће његов доктор утврдити да је спреман. Јовић има проблем у фамилији, он би се ставио на располагање уколико у фамилији буде све како сви желимо да буде.

О Петрушеву и Јарамазу.

– Филип касни, имао је пожар на Родосу. Он је здрав, надамо се да ће вечерас стићи. Јарамаз је под повредом, тренутно је на терапијама.

О утакмицама током припрема.

– Планирано је да одиграмо три тренинг утакмице са Босном и Херцеговином и Пољском код нас у Београду, и са Црном Гором у Подгорици. Потом три званичне утакмице, 16. августа у Арени против Порторика, две утакмице у Кини. Тај програм завршавамо 21. а дан касније летимо за Манилу. Прва утакмица нас очекује 26. августа.

Пешић још једном због отказа појединих играча.

– Животи спортиста су се променили, репрезентација није више приоритет као рецимо пре 20 година. А и тада је било отказивања из различитих разлога. И када сам први пут водио репрезентацију било је разних отказа, па и легенде су отказивале. Да улазимо у детаље, то су били разговори на господском и другарском нивоу. Жао ми је. Разочаран сам јер неки играчи нису у могућности да играју. Али се наши циљеви неће мењати. Желимо да идемо на Олимпијске игре.

Стручни штаб има допуна.

– Има допуна. И у медицинском тиму, и у атлетском делу тренера за физичку припрему. Појачања су и у делу за кошарку. Све радимо да сервисирамо наше играче на најбољи могући начин. Огњен Стојаковић је прихватио позив. Он је сјајна особа.

Богдановић на питање да ли се чуо са Јокићем.

– Свако првенство је засебно за себе. Не осећам се да сам нешто треба да радим. Не треба да правим тужну атмосферу, ја сам срећан што сам овде. Нисмо срећни што немамо саиграче који нису ту. Ми смо сви овде ту због дружења, причамо на свом језику, имамо своје форе и фазоне. Надам се уживању. Чуо сам се са Јокићем, комуницирао сам, али није било убеђивања. Исто су ми рекли као и селектору. То није спортски. Кад ниси ментално ту, или здравствено, онда није то то. Идемо кога имамо.

Председник КСС Предраг Даниловић.

– Очекивања су ми иста као код селектора. Било би незахвално да имам очекивања која су различита од селектора. Очекивао сам да ће Јокић и остали саиграчи играти, али нажалост чули сте разлоге зашто нису ту. Надамо се најбољем могућем резултату, а који ће то бити, зависи од доста ствари.

На питање, када је од Јокића добио коначан одговор, Пешић је одговорио.

– Негативан одговор смо добили данас преподне.

Пешић о томе зашто нема Марка Јагодића Куриџе.

– Куриџа је сјајан играч и сјајна особа. Изузетно је помогао младим играчима. Сада је дошло време да млади играчи преузму већу одговорност. Обавили смо разговор са Куриџом на начин на који је то заслужио.

Пешић о Теодосићу и странцима.

– На прву тему је дат одговор. О странцима сам дао одговор који понављам, у овом тренутку није потреба. Једног дана можда, не знам, то ће се сигурно десити у репрезентацији Србије. Ми вероватно нећемо бити ту, ја сигурно нећу бити као тренер. Немам никакав проблем да играју странци у репрезентацији Србије уколико задовољавају одређени критеријум. Ми нисмо сами на свету, већина земаља има странца. Све земље у окружењу, Шпанија као најбоља по резултатима. Кошарка је глобални спорт. У овом тренутку таквог странца нисмо нашли.

Пешић је на крају имао јасну поруку за јавност.

– Завршио бих конференцију овим речима. Ако се не поправимо ми у српској кошарци, одмах да знате да су најбољи део кошарке играчи. А ја знам и њихове мане и квалитете. И људске и кошаркашке. Тренирао сам пуно и наших, и дебеле и мршаве, и са великом главом и са кратким ногама, и Холанђане и Аустралијанце. Знам играче. Тврдим вам да су ови наши играчи најбољи део српске кошарке. Добро је да знате шта вам Светислав Пешић, још увек званични селектор и рођен у Србији, поручује. Не промени ли се српска кошарка, сви ћемо бити срећни да се квалификујемо на велика такмичења, а медаља неће бити. Ми у Србији имамо ситуацију да кошарка постаје средство за неке друге циљеве, а није кошарка циљ. Када је кошарка била циљ онда је било резултата у свим категоријама. Ако се то не промени, смејаће нам се и они са супротне стране, лево од нас према Италији. Да знате где се налазимо. Подржите ове играче јер имају срце, знање и таленат.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке