Србија

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА НА ПРАГУ СРБИЈЕ! РХМЗ издао драматично упозорење: Попаљени метеоаларми, пола земље У ЦРВЕНОМ

Фото: Инстаграм принтскрин

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење на временске непогоде и најавио развој суперћелијских облака.

„Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата од данас до суботе увече очекује јака грмлјавинска активност. Развоји суперћелијских облака локално ће бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз појаву крупног града (> 5 цм у пречнику) и уз краткотрајно олујне (> 24 м/с), изоловано и орканске (> 28 м/с) ударе ветра у зони најинтензивнијих облака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити. Данас је највећи ризик од појаве непогода у вечерњим сатима и у току ноћи, најпре у западној Србији и у Војводини. За конкретне локације издаваћемо хитна упозорења на грмлјавинске непогоде један до два часа унапред“, наводи се упозорењу РХМЗ.

Претходно је и метеоролог Марко Чубрило најавио је да се хладни фронт премешта и доноси свежији ваздух и у Србију.

– Послеподне и увече се преко западних и северних делова региона очекује премештање слабог, хладног фронта. Као и прошле седмице и врло мала количина влажног и свежијег ваздуха ће у контакту са прегрејаном атмосфером над нама условити јаку дестабилизацију и покретање снажних грмљавинских система – најавио је Чубрило.

Како наводи, те нестабилности ће се брзо преко северозападне и западне Хрватске премештати даље на исток и до вечери би требале заватити источну Хрватску, северне, ређе средишње и можда североисточне пределе БиХ, док би пред вече и у току ноћи ка четвртку захватиле Војводину, северну Шумадију, део западног Подриња и можа би се до четвртак ујутро пребациле преко делова средишње и источне Србије.

Како додаје даље, у среду после подне и у ноћи ка четвртку над северозападним, северним, а затим и источним деловима Хрватске, западом и севером Босне и Херцеговине, над Војводином, северозападом Србије, севером Шумадије и североистоком Србије биће врло нестабилно уз снажне грмљавинске пљускове и локалне непогоде.

– Поново ће бити повољних параметара за развијање суеперћелијских олуја – напомиње Чубрило и додаје да ће тек у среду моћи детаљније да процену ту опасност.

Извор: Информер