Србија

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА НАПРАВИЛА ХАОС У СРБИЈИ: Проглашена ванредна ситуација у овом делу земље (ВИДЕО)

ЈАКО невреме захватило је синоћ већи део Србије. Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 17 особа, а било је и повређених. Олујни ветар ломио је стабла, носио кровове.

Олујни ветар носио све пред собом у Смедереву

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Олујно невреме у Смедереву причинило је већу материјалну штету, али, срећом, нема повређених. Ветар је чупао дрвеће, ломио гране и однео делове кровова на појединим објектима. У Полицијској управи Смедерево наводе да није пријављена већа штета на објектима, и што је још важније, нико није повређен.

Невреме је почело око 20,30 часова. Није било прекида у испоруци струје на подручју града. (Ј. ИЛИЋ)

Службе на терену у Руми, Сремској Митровици и Шиду

Због последица невремена и велике материјалне штете, ванредна ситуација проглашена је у општинама Рума, Сремска Митровица и Шид. Све службе су на терену и раде на отклањању последица након катастрофе.

Зоран Семеновић председник општине Шид, каже да су на подручју ове општине највећа оштећења претрпела породична домаћинства.

– Штете има и на јавним објектима, школама, воћњацима…прве процене су да је за санацију потребно више милиона евра – рекао је Семеновић. (С. КОСТИЋ)

Олуја направила хаос у Лесковцу

Јак олујни ветар однео је део лима са крова стамбене зграде у центру Лесковца. Ломио је гране дрвећа и обарао стара стабла, а у појединим деловима града изазвао је нестанак струје.

Јак ветар одвалио је део лима са крова стамбеног блока дуж Булевара ослобођења познатог под именом Северни блок.

Више делова Лесковца остало је без уличне расвете, а у селу Навалин дошло је до пожара на електричној мрежи због чега је струја у том месту одмах искључена. (И. М.)

Поједина места на Чукарици и Звездари у петак цео дан без воде

Две београдске општине, Чукарица и Звездара биће у петак без воде скоро цео дан. Из „Београдског водовода и канализације“ су саопштили да су разлог томе планирани радови на водоводним мрежама.

У саопштењу наводе да је за најнужније потребе за пијаћом водом обезбеђена ауто-цистерна, а потрошаче су замолили да припреме неопходну залиху воде за пиће и основне потребе.

У Новом Саду у невремену повређене две особе

У снажном невремену које је синоћ погодило Нови Сад две особе су повређене и после указане хитне помоћи збринуте у болницама.

На Новом насељу, у Улици Каће Дејановић, дванаестогодишња девојчица је задобила повреде од ветром поломљеног дрвета и након интервенције екипе Хитне помоћи, у 19:38 часова, превезена у свесном и стабилном стању у Дечју болницу, изјавио је за „Новости“ др Зоран Круљ, портпарол новосадске Хитне помоћи. (З. Г.)

Градско зеленило

Мушкарац стар 74 године лакше је повређен, око 19:50 часова на Булевару Европе, приликом пада са скутера због јаког невремена. Он је такође у свесном стању пребачен у Клинички центар Војводине.

Две одобе повређене у олуји у Сремској Митровици

У Сремској Митровици су услед временских непогода две особе теже повређене – једна је задобила повреде вратних пршљенова, а друга лица и главе.

Особа са повредама вратних пршљанова је превезена за Београд у Клинички центар Србије, док је особа са повредама лица и главе превезена у Клинички центар Војводине, речено је у Општој болници у Сремској Митровици.

Проглашена ванредна ситуација у Сремској Митровици

Због разорног невремена које је захватило Сремску Митровицу, проглашена је ванредна ситуација данас у 8 сати у том граду.

Све комуналне службе добиле су налог да рашчишћавају терен по селима и граду, а градска плажа је до даљњег бити забрањена за посетиоце због могућег пада одломљених грана и напуклог дрвећа.

Око 40 људи затразило је од синоћ медицинску помоћ с територије Митровице због повреда насталих услед невремена, а двоје је са тежим повредама транспортовано у Београд на даље лечење.

Нема људских жртава, али је причињена велика материјална штета.

Ватрогасци имали 201 интервенцију због невремена

МУП Србије саопштио је да су због невремена, праћеног јаким ветром и кишом, које је захватило Србију, припадници МУП-а имали 201 интервенцију.

Како је наведено у саопштењу, било је 20 пожара, 140 интервенција на уклањању оборених стабала, као и 18 интервенција уклањање лимених кровова са коловоза.

– На 201 интервенцији евидентирано је ангажовање укупно 505 ватрогасаца-спасилаца са 203 возила и том приликом евакуисали су и спасили 18 особа – наведено је у саопштењу.

Последице невремена у Београду, дрво покидало струјне каблове

Невреме које је захватило Београд синоћ око 20 часова оставило је видљиве последице. Олујни ветра носио је све пред собом, дрвеће, кровне конструкције…

У Земуну, у Улици Рада Кончара код броја 15, дрво је пало на струјне каблове и покидало их. Градски саобраћај у овој улици је преусмерен на Горњоградску улицу, преноси РТС.

Људи били заглављени у лифтовима у Жаркову

У центру Жаркова, у Трговачкој испред Максија, поломљено је дрвеће које је пало на паркиране аутомобиле.

Није било струје скоро до 23 сата, у наким зградама станари су остали заглављени у лифтовима па су их комшије спасавале.

Последице невремена у парку Чаир у Нишу

Током синоћњег невремена које је Ниш и Нишавски округ захватило око 22 сата, хитна помоћ у Нишу није интервенисала на терену.

Грађани су сами долазили због лакших телесних повреда које су задобили или на улици док је невреме трајало, или код куће док су покушавали да се заштите.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Повећан број кварова на нисконапонској мрежи у Београду и Обреновцу

Јак ветар у Београду обарао је синоћ дрвеће, носио кровове, рушио кранове…

Службе на терену у Руми, Сремској Митровици и Шиду

Повећан је број кварова на нисконапонској мрежи у Београду, посебно на подручју Бановог брда, Жаркова и подавалских насеља, као и на територији Обреновца.

Све екипе Електродистрибуције су на терену како би кварови што пре били санирани.

Делови Војводине, западне Србије и Београда остали су без струје и сигнала за мобилну телефонију.

На београдском аеродрому привремено су били обустављени летови.

Невреме је погодило и Крушевац, Ниш и Чачак где је неколико улица било под водом.

Сви припадници Сектора за ванредне ситуације, ватрогасци спасиоци и представници јавних комуналних служби су на терену.

Невреме је погодило и централну Хрватску и Словенију. Четири особе су погинуле. Снажан ветар и обилна киша направили су проблеме у Загребу.

Извор: Новости