Регион

УПРАВО СЕ ФОРМИРА НОВА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА: Креће се ка Хрватској и Србији – спремите се на опасније невреме од јучерашњег (ФОТО)

Словеначка агенција за животну средину (Арсо) издала је у суботу наранџасто упозорење на олују за читаво подручје Словеније, између 14 и 23 часа.

Како наводи Арс, могуће је и јако невреме, са градом и ударима ветра и грмљавином. Овога пута невреме ће се формирати над Словенијом, а њихов положај и време настанка биће још теже предвидети него у петак, када су се олујни системи формирали над суседном Италијом и померили ка нашем подручју, преноси Арсо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С’ обзиром да је наш познати метеоролог најавио за данас ново снажно невреме у Србији и суперћелијску олују, све су већи изгледи да ће невреме и облаци који се тренутно формирају у Словенији преместити током дана и у Хрватску а потом и Србију као и у претходним данима.

Од 18 часова у петак до 6 часова у суботу на терену су због невремена биле 32 ватрогасне јединице. Евидентирана су 102 инцидента, од којих се 39 догодило на подручју регионалног центра Словењ Градец, 25 на подручју Цеља, 17 на подручју Љубљане и 14 на подручју Копра.

Упозорења у Хрватској

У већини региона Хрватске данас ће бити барем делимично сунчано и још увек нестабилно. Локални пљускови праћени грмљавином вероватно су већ ујутру, али посебно у другом делу дана и увече, када су могућа грмљавина са јаким и олујним ветром, понегде и градом, прогнозира ДХМЗ.

У Далмацији ће бити сунчаније и претежно суво. Дуваће слаб до умерен ветар северног и североисточног смера. На Јадрану ће пухати југозапад и југо, а на северу Хрватске ветар.

Највиша дневна температура ваздуха кретаће се од 25 до 30, на мору углавном од 30 до 35°Ц.

ДХМЗ је објавио наранџаста упозорења за три регије: Госпић, Загреб и Осијек.

У ноћи и поново после подне и увече могућа је локална грмљавина, праћена јаким ветром и обилним падавинама. Вероватноћа грмљавине је већа од 70 одсто.

– Припремите се на јаче грмљавине које могу да изазову велику штету и заштитите се од удара грома. Могућа је штета на имовини и дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари ветра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном и саобраћају – пише ДХМЗ.

У Карловачкој регији данас поподне могући су јачи пљускови са грмљавином, а вероватноћа за грмљавину прелази 70 одсто. Издато је жуто упозорење.

У Ријечкој регији, која укључује и Истру, и у Книнској крајини издато је жуто упозорење због могућих јачих грмљавина.

Извор: drugacije.srbijadanas.com