Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Куртија не занима мир

Председник Србије Александар Вучић прецизирао је своја очекивања од предстојећег сусрета на високом нивоу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

– Затражио сам састанак са генералним секретаром НАТО-а јер, у складу са Резолуцијом 1244, која је у складу са Повељом Уједињених нација, НАТО сноси одговорност за безбедносну ситуацију на Косову и Метохији. Тражио сам од Јенса састанак, за кога сматрам да је поштена особа и увек је отворен да саслуша и размотри српске ставове – открио је председник Вучић за Тхе Павловиц тодаy.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је казао да је тражио састанак како би Столтенбергу скренуо пажњу на скоро немогућ опстанак Срба на Косову и Метохији.

– Они трпе директан физички притисак и друге облике принуде, што неминовно резултира смањењем српског становништва. То представља облик етничког чишћења које се дешава у зору 21. века. Замолио бих НАТО да испуни своју дужност у складу са Резолуцијом 1244 пре него што пређемо на састанак Савета безбедности УН, где ћемо изнети чињеничне информације о тренутној ситуацији. Од почетка ове године, седам Срба је рањено у нападима Албанаца, често укључујући званичне албанске формације попут полицајаца или припадника такозваних косовских безбедносних снага. Против одговорних лица за кривична дела против Срба се не воде судски поступци и нема ни истраге. Да не говорим, Срби се самовољно хапсе искључиво ради спровођења политике етничког чишћења, по нечијем хиру. Политички лидери Срба на северу Косова и Метохије мета су за елиминацију само зато што се не слажу са Куртијевим режимом – навео је он.

Албанске провокације настављаће се из дана у дан, истиче председник.

– Кристално је јасно да Курти неће мењати своју политику, због чега је састанак са генералним секретаром НАТО-а кључан. НАТО мора да стане на крај свим овим провокацијама – казао је Вучић.

Упитан да ли је имао прилику да разговара са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и председником Џозефом Бајденом о ситуацији на терену и изазовима са којима се суочава српско становништво на северу Косова и Метохије, председник Вучић се осврнуо на разговоре који су у току са члановима Бајденове администрације.

– Недавно сам имао телефонски разговор са Блинкеном. Разговарао сам са многим званичницима америчког естаблишмента који надгледају Косово и Метохију и одговорни су за стабилност региона, укључујући Џона Финера, Шолеа и Ескобара, Међутим, ми смо у тешкој позицији јер колико год да смо конструктивни и одговорни, увек се нађемо као они који им нису миљеници, јер се не слажемо са независношћу тзв. Косова. Ма колико неки политички актери на Косову (и Метохији) непоштовали Америку и деловали противно америчким виталним интересима, нажалост, понекад нам се чини да ће увек имати подршку САД – рекао је Вучић.

Важност разговора са САД

Српски лидер је истакао да је приоритет у кризи неговање билатералних односа са Сједињеним Државама.

– За нас је важно да разговарамо са Америком, јер желимо да имамо боље односе са Сједињеним Државама. Од кључног је значаја да наставимо да развијамо наше односе са Америком у позитивном правцу. То захтева да будемо одговорни према Косову и Метохији, али и да САД чешће слушају и желе да чују српски став и перспективу – рекао је Вучић.

О Куртију и демократији у тзв. Косову

За лидера албанских сепаратиста са Косова и Метохије Аљбина Куртија, Вучић каже да он држи предавања о демократији, не само Србији него свима.

– Не ради се само о тучи у Парламенту. Замислите демократију у којој пуцате на припаднике националне мањине – из његове перспективе, а не из наше – и никаква истрага се не покреће док та дела чине ваше „институције“. Говорите о демократији? Говорите о поштовању људских права? Мислим на бројне случајеве где је ваш парламент често поремећен димним бомбама, сузавцем, тучом песницама и многим другим. Али ово не само да одражава личну непристојност, већ и наглашава недостатак пристојности владе. То показује нечији неуспех да схвати да се не може на такав начин понашати према онима за које сматрају да припадају другим нацијама. Уместо да тражи начине и средства за решавање заједничких изазова са којима се сви суочавамо, Курти је склон стварању сукоба, провоцирању, па чак и, не дај Боже, подстицању на рат – рекао је председник Александар Вучић.

То су ствари које треба зауставити, истакао је председник Србије

– И чини ми се да све већи број људи у међународној заједници то препознаје. Да будемо јасни, ја нисам од оних који ће се упуштати у игру окривљавања са Аљбином Куртијем – нагласио је он, истичући да одговорна политика „има много већи значај од упуштања у такве бесмислене политичке игре“.

Каже да ако приказана слика Пинокија доведе до тога да се она поцепа и прибегне ударцима са обе стране – онда то довољно говори о ситуацији.

– То указује да ваша демократија није заиста на високом нивоу којим се хвалите. Можда би било корисније да се концентришу на побољшање тог аспекта уместо да држе предавања другима – рекао је Вучић.
На питање да процени зашто је Курти вољан да у суштини нанесе сам себи штету употребом силе и не слушањем савета САД, председник Вучић је понудио своју анализу.

– Из перспективе одговорности, када водите локалну заједницу, општину, а камоли покрајину или државу, морате се понашати одговорно и рационално. Међутим, на основу свега што сте навели, евидентно је да се неко не понаша рационално. Најизазовније је носити се са појединцима који се не понашају рационално и имају циљеве који превазилазе уобичајене и препознатљиве. Очекивали бисте да је Куртијев циљ да сарађује са онима који су створили, како кажу, „Косово“, да са њима има најбоље и најближе односе, у којима мора да схвати да је њихова улога минимална, а да они који су то урадили, пре свега Сједињене Америчке Државе, морају да имају највеће поштовање. Али, Курти не жели да то разматра из те перспективе, њега занима сопствена улога. Њега не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему – оценио је он.

Вучић је објаснио да оно за шта је Аљбин Курти заинтересован јесте да буде „наследник” Енвера Хоџе, лидера Албаније од 1944. и Адема Демаћија.

– Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже:„Ево ме, ратни вођа“, не само Тачи или било ко други. У таквим условима, када неко има тако ирационалан приступ, потпуно га је немогуће ангажовати на рационалан, интелигентан и мудар начин. И зато ни Американцима није лако да разговарају са њим – рекао је Вучић.

Сукоб Клинтона и Куртија

Бивши председник Бил Клинтон недавно се нашао у Тирани, главном граду Албаније одакле је поручио Куртију да престане са глупстома. Реперкусије Клинтонове изјаве биле су, као и увек, далекосежне. На питање да то прокоментарише, председник Вучић је поменуо брзо развијајуће теорије завере које преплављују друштвене медије као одговор на Клинтонову поруку Куртију.

– Не знам да ли сте приметили шта се догодило после. Дошло је до навале ботова и тролова на друштвеним мрежама, а квази званичници и Куртијеви сарадници оптужују Била Клинтона да је примао новац од Едија Раме да би критиковао Куртија. То је као нешто из научне фантастике; не можете ни да коментаришете. Све што могу да кажем је да је тиме само потврдио оно што сви други говоре о њему – рекао је у неверици Вучић.

На питање да ли је Еди Рама ишта помињао о изјави Клинтона током државне посете Београду, Вучић је изнео мање познат детаљ, не износећи опширније детаље.

– Еди Рама је споменуо да је очигледно шта сви мисле. Не желим да се мешам у албанске спорове, али да, обавештен сам како је протекла посета Била Клинтона Албанији – открио је Вучић.

Дијалог са Приштином

Српски председник је изразио спремност да настави дијалог са Куртијем пред ЕУ. Али питање је да ли је Курти отишао предалеко.

– Верујем да јесте и биће му тешко да преокрене курс. Унутрашњи проблеми и тензије су ескалирали, а парламентарна тензија се приписује Беснику Бислимију – одговорио је председник Вучић.

Вучић је рекао да на Куртијев приступ дијалогу Београда и Приштине гледа као на пуки покушај да „купи време и заштити сопствену моћ” без истинског интереса за решавање основних питања. Према Вучићевој оцени, то најбоље илуструје одбијање Аљбина Куртија да формира Заједницу српских општина.

– Најважније што желим да вам кажем је да Курти једноставно ни под којим условима не жели да формира Заједницу српских општина, и само ће измишљати све могуће разлоге зашто то неће учинити. Све остале ствари су само политички маневри и формалности – најавио је Вучићу.

Вучић је сугерисао да Куртијево оклевање да примени договор о ЗСО произилази из његове жеље да обликује своје политичко наслеђе на начин који подсећа на Енвера Хоџу, приказујући себе као „жртву“ и „великомученика“. Према речима председника Вучића, овакав приступ води у ћорсокак без икаквог помака.

Вучић каже да ће са Столтенбергом разговарати о Куртијевој изјави да је тзв. косовска полиција наследник терористичке ОВК, а правна је чињеница да су ОВК и све групе које су из ње настале забрањене Резолуцијом 1244 УН.

– Постоји нешто опасније у основи свега овога. Врло мали број људи жели да укаже на то. И о томе ћемо разговарати са Јенсом Столтенбергом. Ако је косовска полиција наследник ОВК, онда је правна чињеница да је ОВК и све групе које су из ње настале забрањене Резолуцијом 1244 УН. Па сада питамо, чекајте, да ли дозвољавате све то? Да ли ви заправо желите да ОВК буде продужетак косовске полиције? Јер, улога КФОР-а је била управо да их разоружа: и ОВК и српска војска да напусте Косово и Метохију. Дакле, сада се поставља питање: шта је поента онога што Курти говори? За шта припрема све ове људе? Шта хоће целом овом причом? Шта је поента? Осим тога што је све потпуно противзаконито. Зато се бојим да он спрема много опасније ствари и покушава да каже људима да се спремају за сукобе које само он жели да види и само он жели да иницира. Ми желимо мир, а оно што он говори указује да он жели сукоб и ништа друго – указао је председник Вучић.

Председник је додао да то није нешто што се може схватити олако.

– Зато сам толико забринут – рекао је Вучић.

Трик против Срба

Након притисака са запада, премијер Курти се није определио за потпуно повлачење тзв. косовске полиције из општина са севера Косова и Метохије, већ за смањење њеног присуства за свега 25%. Председник Вучић је тај потез окарактерисао као „бесмислену политичку игру” јер у Бриселу „не могу да га натерају на било шта”. Вучић сматра да је смањење снага од 25 одсто, које има мало видљивог утицаја на терену, смишљено да од Србије тражи „поново нешто озбиљно“ да уради заузврат.

Упитан да квантификује проценат тзв. косовских полицајаца који ће бити смањен, председник Вучић је одговорио:

– Имају 40 у општинама, са смањењем ће имати 30. На северу Косова и Метохије тренутно имају око 600, а смањиће их на 450. Нема промене, ништа. Ко ће то контролисати, ко ће то надгледати? Не разумем – навео је он.

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин рекао је да смањење од 25 одсто „није довољно” и да је то само први корак.

– Ако људи желе да буду фер, онда им је све кристално јасно. Ако не, бесмислено је. Ово повлачење од 25 одсто ништа не значи. Јасно је да овај човек [Курти] не жели ништа да уради. Када ово представљате као корак напред, онда не знам шта се сматра кораком уназад – рекао је Вучић.

Вучић је пружио увид у дешавања иза кулиса поводом пуштања на слободу тројице припадника тзв. косовске полиције (да се бране са слободе).

– Наши државни органи су донели ту одлуку, али у политичком смислу, ако ме питате да ли смо пажљиво слушали и поштовали речи Виктора Орбана, онда свакако да – потврдио је председник Вучић.

Немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон, како је потврдио председник Србије Вучић, осмислили су план за решавање питања албанских градоначелника изабраних без легитимитета.

– Требало је, према плану Шолца и Макрона, на основу онога што смо чули у Кишињеву, да ти људи (градоначелници етнички Албанци изабрани са 3,4 одсто) поднесу оставке. Курти је одбио да поднесу оставке. Сада траже од нас да тражимо изборе, али наши људи нису хтели да учествују на изборима јер он (Курти) није формирао Заједницу српских општина. На крају, Срби увек буду под великим притиском, јер Срби увек желе да бирају мир, а Курти хоће да провоцира да мира нема. И то је суштина. Све време смо заглављени између чекића и наковња, јер Курти једноставно жели да поткопа мир, да га учини неодрживим јер му је ту најудобније и очигледно је да му је то циљ. Морамо се томе супротставити и покушати да очувамо мир и рационалним аргументима објаснимо нашим партнерима на Западу о чему се ту ради – открио је Вучић.

Курти жели сукоб

Председник отворено каже да не види формулу за излазак из кризе на Косову и Метохији.

– Могао бих да вам причам бајке, али нисам љубитељ бајки, волео сам их до своје пете или шесте године. Али за мене је важно да се разговара и да неко схвати да ће нас, ако не будемо одговорни и озбиљни, овај човек [Курти] увести у сукоб – упозорио је председник Вучић.

Напоменуо је да се сада сви претварају јер се ништа не дешава, док испод површине, нестабилна ситуација тиња.

– Сада је мирно, данас је мирно. Сутра, када поново почне да хапси људе, никада више неће бити мирно- Желим да вам кажем, једноставно морамо да покушамо да објаснимо некоме да не може да се понаша онако како се понаша. И тај неко покушава да их доведе у сфере рационалног и, извините што користим ту реч, нормалног понашања – изјави о је председник

Каже да је јасно да нови албански „градоначелници“ немају легитимитет.

– Они га немају, и свима је јасно да га немају, али како је рекао Ескобар, захваљујући својој политичкој моћи, неко ко има 3 одсто може бити легитиман. Замислите да неко у Србији добије 3% гласова и каже „Ја ћу владати, хапсићу, тући и све остало.“ Па слушајте, били бисмо на свим црним листама света. Али у овом случају је то дозвољено – казао је он и упозорио на „игре речима“ и на политику „двоструких аршина“.

Каже да дискусује са Куртијем у Бриселу понекад и не личе на разговоре, већ често личе на дугачке монологе.

– Повремено личе на место где се комуникација одвија на много грубљи начин него у окружењу које погодује конструктивном, сврсисходном и озбиљном дијалогу. А ако је Лајчак рекао да је тешко, рекао бих да је много теже и често оптерећујуће. То је најбоља дефиниција – рекао је Вучић.

Бајден и ЕКСПО 2027

Каже да је Бајден 2016. оставио добар утисак на њега.

– Угостио сам председника Бајдена 2016. као премијер и оставио је веома добар утисак на мене. Реч је о изузетно добро припремљеној личности. Не верујем да ћу поново имати ту прилику, али била би ми велика част и волео бих да га угостим у Београду и Србији – рекао је председник Србије.

Гледајући у будућност српско-америчких односа, Вучић је истакао улогу српских исељеника у јачању веза између две земље. Он је признао да је глобализација временске и просторне разлике учинила безначајним и истакао значај ових веза са дијаспором.

– Глобализација је процес који апсолутно доминира. Стога су ове везе са дијаспором данас, чак и ако држава ништа не уради, много јаче, много важније и много значајније него што су икада биле. Захвалан сам сваком Србину и сваком грађанину Србије који је амерички држављанин или држављанин САД српског порекла, који воли Србију. Данас свака позитивна реч носи велики значај – истакао је Вучић.

Председник је истакао важност чињенице да је Србија домаћин ЕКСПО 2027.

– Био сам изненађен јер сам очекивао да будемо на другом месту, да будем искрен. Ово је велика победа и велика радост. Надам се и верујем да ћемо успети да будемо најбољи могући домаћини и да оставимо утисак на цео свет. Изградњом објеката, организацијом и гостопримством да бисмо били прави домаћин – рекао је он.

Вучић је истакао потребу да се Србија развија у складу са демократским принципима и поштује права свих мањина у земљи.

– Верујем да ћемо успети да изградимо и унапредимо нашу земљу у наредне четири године, тек толико да будемо поносни на своја достигнућа у разним областима пред целим светом – казао је он.

Извор: Информер

Ознаке