Србија

АПОКАЛИПТИЧНИ ОБЛАЦИ ДОНЕЛИ ХАОС ЗА ПАР МИНУТА: Да ли је Лазаревац погодила зелена олуја? (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм принтскрин

Апокалиптични облаци који се убрзано крећу и попут таласа прекривају небо у року од свега неколико минута, са собом су данас у Србију донели суперћелијску олују. Суперћелијска олуја, као ова што је данас погодила Србију и околину, јесте невреме са грмљавином које карактерише присуство мезоциклона: дубока, стално ротирајућа узлазна струја.

Данас су се сви питали и како настају невероватни метеоролошки феномени, попут олуја. Кад их прати електрични уређај, они су спектакуларни, поготово ако се појаве ноћу. Али, да ли сте чули за зелене олује?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један Жељко фотографисао је управо један феномен изнад Лазаревца.

“Тамнава Источно поље Лазаревац олујни ветар и зелени облаци” – написао је.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели SERBIA LIVE – VESTI (@serbialive_vesti)

Шта су зелене олује и како настају?

То је типичан феномен пролећа и лета, карактеристичан зеленкастом и жућкастом бојом коју поприма на врхунцу. Облаци који га производе имају изглед попут памука и налазе се високо. Његов развој је врло брз, толико да ћемо одмах приметити типичан мирис кише.

Коначно, повећање удара ветра даће нам до знања да се ствара зелена олуја. Тада се, због властите сигурности, морамо заштитити.

Зашто су опасни?

Зелене олује често су повезане са екстремним временским догађајима. У Сједињеним Државама, земљи торнада, они су врло чести. Када се догоди екстремна врућина с топлом ваздушном масом и дође хладан ваздушни џеп, стварају се циклони који би могли постати споменути феномени или урагани.

Иако то није све. Сунчева светлост одређује нијансу облака. Ако олуја почне настајати или се удаљавати у сумрак, сунчева светлост ће елиминисати плаве тонове, јер кад се одбије од ледених кристала облака, створиће зелену боју.

Извор: Srbija Danas