Свет

„БИЋЕ ЈОШ ГУБИТАКА, НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО, СВЕ ЈЕ СПАЉЕНО ДО ТЕМЕЉА“

Број погинулих у шумском пожару који је летовалиште Лахаину на хавајском острву Мауију претворио у тињајуће рушевине попео се на 53, саопштио је округ Мауи. Најмање три велика пожара избила су на Мауију у уторак увече, одсекавши западну страну острва и историјски град Лахаину, где је најмање 271 грађевина уништена или оштећена, пише Индеx.хр.

Најмање 53 особе су погинуле, много више људи има опекотине, нагутало се дима и задобило друге повреде. Напори потраге и спасавања се настављају, а хиљаде људи напустиле су подручје. На конференцији за новинаре одржаној синоћ, гувернер Хаваја Џош Грин рекао је да је ово „највећа природна катастрофа у историји Хаваја“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Биће још губитака живота – рекао је гувернер Грин.

На прес конференцији одржаној у поподневним сатима на Мауију, командир ватрогасне јединице рекао је да ниједан од пожара који бесне острвом још увек није под контролом. Ипак, ватрогасци напредују.
Пожар који је похарао велики део популарног летовалишта Лахаина је 80% локализован, објавиле су нешто раније власти округа Мауи.

Срце града Лахаина, заједнице на Мауију која је најтеже погођена пожарима, потпуно је разорен, рекао је јучер градоначелник тог округа. „Све је уништено,“ рекао је градоначелник Ричард Бисен. „Ништа није остало. Све је спаљено до темеља.“

Број мртвих у Лахаини, који је синоћ износио 53, још није ажуриран од стране надлежних, под изговором да још покушавају да утврде колико људи недостаје.

– Даћемо све од себе да идентификујемо оне који су погинули како би породице могле добити одговоре и пронаћи мир – рекао је Бисен.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs