Србија

БИВШИ НАТО КОМАНДАНТ: Ово би могло довести до потпуног рата

Бивши врховни командант савезничких снага НАТО-а за Европу Џејмс Ставридис упозорава да би сукоб у Нигеру могао да доведе до „потпуног рата у Африци“.

Подсетимо, вођама војног пуча у тој земљи дат је рок да врате власт, на што су они одговорили потпуним затварањем ваздушног простора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рок је пучистима поставила коалиција западноафричких држава, која захтева да се Нигер врати демократској владавини. Међутим, иза тог захтева нису стале земље предвођене војним снагама попут Буркине Фасо и Малија, које су заједно упозориле да би свака интервенција у Нигеру представљала објаву рата.

Иако је сукоб далеко од загарантованог, услови за велику ескалацију брзо се стварају на континенту који је био домаћин неким од најсмртоноснијих ратова прошлог века, пише Њузвик и додаје да неки верују да би таква конфронтација имала огромне последице, не само за људе у региону Сахела, већ и далеко шире, са потенцијалом да привуче И САД, Француску и Русију.

Говорећи на друштвеној мрежи “X”, раније Твитеру, Ставридис је коментаришући ситуацију у Нигеру упитао: „Да ли ће ово довести до потпуног рата у Африци? Свакако има потенцијала да се то догоди и то би био значајан и разоран догађај.“

Извор: Б92