Србија

РХМЗ ОБЈАВИО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Ево какво нас време чека до краја лета, а онда у октобру шок

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) у сезонској прогнози пише да ће август ове године бити топлији и просечно влажан са топлотним таласима, док ћемо у првој половини септембра имати наставак касног лета.

– Средња минимална температура ваздуха у августу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.3 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 19.0ºС – наводи се на сајту РХМЗ-а и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.7ºС.

РХМЗ наводи и да ће месечна сума падавина током августа бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око четири мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

– У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 45 мм.

Сепетмбар ће у већем делу Србије бити топлији и просечно влажан, а у Западној Југозападној и Јужној Србији топлији и сувлји септембар, док ће наставак касног лета бити у првој половини септембра.

– Средња минимална температура ваздуха у септембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 14.3ºС. Средња максимална температура ваздуха у септембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.0ºС – пише РХМЗ.

Додаје и да ће у већем делу Србије месечна сума падавина током септембра бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око пет мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Западној, Југозападној и Јужној Србији испод вишегодишњег просека са вредностима до 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 53 мм.

– Октобар ће бити топлији и просечно влажан. Михољско лето. Средња минимална температура ваздуха у октобру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10.2ºС. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.9ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 18.9ºС – стоји на сајту РХМЗ и додаје: – Месечна сума падавина током октобра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 43 мм.

Извор: Курир.рс