Србија

КОСТА ИСТРАЖИТЕЉИМА ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ПОЧИНИО ЗЛОЧИН: Дечака питали зашто је пуцао на другове, одговор их је заледио

Ученик (14) седмог разреда Основне школе „Владислав Рибникар“ који је на данашњи дан, пре тачно три месеца, починио језив масакр у ком је из очевог пиштоља убио деветоро вршњака и радника обезбеђења, планирао је да убије много више деце! Како Курир сазнаје, он је истражитељима признао да је направио списак деце чију је смрт желео, али је открио да је на његовом првом списку било преко 25 имена!

– Направио сам списак за одстрел. На њему је било преко 25 имена и схватио сам да је то ипак превише, па сам од њега одустао. Тога дана, када сам дошао у школу, одлучио сам да пуцам редом – наводно је дечак убица испричао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је упитан зашто је то урадио, зар му то нису били другари који су му долазили на рођендане и он одлазио код њих, рекао је да нису.

– Био сам одбачен, нису ми то били другови. Због тога сам то урадио – наводно је рекао најмлађи масовни убица у Србији који је истражителима испричао и да га је на злочин инспирисала документарна серија о масовним убицама у школама.

Дечак-убица, подсетимо, 3. маја у 8.40 сати са ранцем и два пиштоља ушао је у школу, пуцао у радника обезбеђења, па у девојчице које је затекао на ходнику, а онда је ушетао у свој разред ВИИ/2 који је био на часу историје и у учионици убио другаре из разреда. Деветоро вршњака и радник обезбеђења убио је тог јутра, а ранио њих четворо.

Када је завршио крвави пир, отишао је у школско двориште, бацио пиштоље и позвао полицију. Представио се, рекао шта је учинио и мирно сачекао да инспектори дођу по њега.

– Ја сам психопата – било је наводно прво што је дечак убица, који је у то време имао 13 година, због чега по закону није кривично одговоран, рекао полицајцима.

Истог дана, смештен је на психијатријску клинику, у којој под највећим мерама обезбеђења борави и даље. Из стана у ком је живео са родитељима полиција је запленила компјутере, али и спискове као и детаљне планове школе које је направио.

Истог дана када је дечак-убица починио масакр, ухапшен је и његов отац који је и даље у притвору. Он се сумњичи да оружје које је имао у легалном поседу, а које је његов син користио кобног дана, није правилно обезбедио тако да тада тринаестогодишњи дечак не може да дође до њега, али и да је сина водио у стрељану и учио га да прецизно пуца.

У истрази коју Више јавно тужилаштво у Београду води против оца, као сведок је саслушан и дечак-убица и то путем видео линка који је успостављен између клинике и тужилаштва. Иако је има право да не сведочи против оца, дечак је одлучио да одговори на питања тужиоца, заступника породица оштећених, адвоката оца, али и самих родитеља деце коју је убио.

Током саслушања, према незваничним информацијама, он је признао да га је отац водио у стрељану и био поносан на њега како пуца. Да његовог сина учи да пуца отац је наводно ангажовао најбољег инструктора у стрељани.

– Ишли смо у стрељану да радимо на нашем односу. Отац је био поносан, погађао сам концентричне кругове и груписао поготке без грешке – наводно је рекао дечак убица, ког је отац у стрељани снимао како пуца, а онда снимке слао и показивао пријатељима, хвалећи се способностима свог сина.

Извор: Курир.рс/ Ј. С.