Русија

Овако планирају да збришу Русију са лица земље!

Заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин изјавио је данас да НАТО ради на сценарију употребе нуклеарног оружја против Русије.

– НАТО практикује такозване заједничке нуклеарне мисије. То значи да су земље чланице које немају нуклеарно оружје укључене у војно планирање употребе нуклеарног оружја и њихови стручњаци су обучени како да рукују америчком нуклеарном муницијом – рекао је Галузин у интервјуу за агенцију ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да се разрађују различити сценарији употребе нуклеарног оружја против Русије. Галузин је рекао да је, истовремено, Пољска покренула нову рунду војних припрема.

– Распоређивање снага приватне војне компаније Вагнер у нашој братској републици (Белорусија) није ништа друго, него још један вештачки изговор да Варшава започне нову рунду војних припрема – оценио је руски званичник.

Он је додао да планови пољских власти да ојачају границу са Белорусијом несумњиво представљају претњу по безбедност Белорусије и Русије. Поручио је да су две земље у стању да пруже заједнички симетричан одговор на било какве непријатељске потезе Варшаве.

Не треба сумњати да ћемо ми, Русија и Белорусија, моћи да прибегнемо заједничким напорима и да симетрично одговоримо на било какве непријатељске кораке пољског руководства – рекао је Галузин.

Говорећи о ситуацији у Украјини, заменик шефа руске дипломатије навео је да је мирно решење сукоба могуће само ако Кијев престане са „непријатељствима и терористичким нападима“ и ако „западни спонзори престану да пумпају украјинску војску са војном опремом“. Он је упозорио Украјину и Запад да не покушавају да нападну Запорошку нуклеарну електрану.

– Истовремено, позивамо Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) и њено извршно руководство да хитно пошаље своје стручњаке у електрану како би јавно документовали све случајеве украјинских напада и храбро региструју одакле долази стварна претња по оперативну безбедност објекта – рекао је Галузин.

Навео је да је обнављање споразума о житу могуће ако се испуне услови које је предложила руска страна и само ако је споразум усклађен са наведеним хуманитарним циљевима.

– Наш став остаје исти: Поновно повезивање руске пољопривредне банке са системом SWIFT, обнављање испорука резервних делова, успостављање транспортне логистике и осигурања, враћање приступа руским компанијама страним средствима – рекао је Галузин.

Додао је да ће тек након тога бити могуће „приступити разматрању могућности“ да се настави са црноморском иницијативом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке