Свет

ПОЧЕТАК КРАЈА: Руси бомбардовањем секу канале, преко којих Запад наоружава Украјину

У петак, 11. августа, Ваздушно-космичке снаге Русије су први пут извеле ракетни напад на тунел у Закарпатју.
Неко време након ваздушне операције украјински извори су известили о удару на одређени цивилни објекат. Поред тога, као резултат удара, непријатељски војни аеродроми су оштећени у бројним областима.

Према речима војног експерта, пуковника у пензији Анатолија Матвијчука, Русија је прогласила све украјинске аеродроме за мету број 1. Одавде могу да полете украјински авиони који носе НАТО ракете дугог домета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ваздушна узбуна објављена је током дана у Хмељничкој, Виничкој, Кијевској области, као и у Ивано-Франкивску. Касније су стигле информације да су биле јаке експлозије у тим подручјима.

Експлозија је одјекнула у близини аеродрома Жуљани у Кијеву. У Хмељничкој области задат је још један ударац војном аеродрому Староконстантинов. У Ивано-Франковској области забележен је долазак на аеродром Коломија. Према неким извештајима, аеродром на коме су били базирани носачи ракета Сторм Схадоw је потпуно уништен.

– Сви аеродроми који се налазе на територији Украјине проглашени су за мете број 1 за уништење. Чињеница је да су авиони Су-24 и Су-27 носиоци ракета дугог домета као што су Сторм Схадоw, ТАУРУС итд. Дакле, сви удари које смо ми нанели су апсолутно легални, они су били легитимни циљеви за Русију, рекао је војни експерт, обавештајац Анатолиј Матвијчук.

На украјинским медијима појавила се вест о поготку на цивилни објекат у Карпатском региону. Телеграм канал „Резиме и аналитика СВО” пише о удару на тунел: „Потврђен је удар на тунел у Закарпатској области.

Према речима стручњака Анатолија Матвијчука, ударом у тунел руска војска прекида део снабдевања Украјини из земаља НАТО-а:

– Ово је веома позитивна вест. Дуго нисмо ударали на овај објекат јер смо сматрали да је ова инфраструктура цивилна, која осигурава живот земље. Али чињеница је да се према међународним законима, цивилни објекат који се користи у војне сврхе аутоматски сматра војним.

Ови тунели у Карпатима служе за пренос западне опреме. Морали смо да нападнемо да бисмо спречили снабдевање оружјем из Пољске и Румуније како бисмо зауставили нагомилавање украјинске војске.

Подаци о објектима у другим областима су и даље са премало информација. У Виничкој области, поред логистичких чворишта и складишта горива, постоји неколико кључних објеката Оружаних снага Украјине. Могли би бити извршени напади на 48. арсенал у Калиновки као и на базу 748. одвојене радарске чете.

Могуће је и да су поново тестирани објекти војске Украјине у Јамници Ивано-Франковске области. Ту у индустријској зони велике цементаре, Оружане снаге Украјине могле би да опремају логистичке терминале за пријем и складиштење НАТО наоружања и муниције.

У Хмељничкој области, поред аеродрома Староконстантинов, подсетили су стручњаци, налази се 1282. центар за обезбеђење оклопног наоружања и опреме, база 19. ракетне бригаде, 8. одвојени пук специјалних снага, 48. засебна инжењеријска бригада и 143. центар за разминирање.

Извор: Wебтрибуне.рс