Србија

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ: Сцене су застрашујуће (ВИДЕО)

У општини Петровац на Млави, због великих падавина ноћас и јутрос, проглашена је ванредна ситуација. Тамо је само јутрос од пет до седам сати пало око 120 литара кише по метру квадратном што је довело до загушености кишне канализације и изливања воде. У јутарњим сатима у појединим деловима града вода је досезала до половине врата аутомобила, што се може видети на снимцима који круже друштвеним мрежама.

– Ванредна ситуација је превасходно проглашена како би се омогућило ангажовање неопходне механизације која ће учествовати на отклањању опасности и поправљању оштећене инфраструктуре – рекла је Христина Ђорђевић, шефица кабинета председника општине Петровац на Млави.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најкритичније у селу Лесковац

Она је оценила да је због великих падавина у целој општини дошло до пораста нивоа воде у рекама првог и другог реда, као и у њиховим бујичним притокама и потоцима, а дошло је и до појаве подземних вода.

– Ми смо у сталном контакту са грађанима и обавештени смо да су имали проблема са подземним водама, да је негде и путна инфраструктура нарушена. Најкритичније је у селу Лесковац где је поплављен највећи број домаћинстава, затим у селу Шетоње. Најважније је да нема повређених. У Рановцу, Витовници и Мелници нису поплављене куће већ су се излиле у њиве бујичне реке Витовничка и Стамничка, у које се сливају бујични потоци. У Петровцу имамо пријаву да је вода ушла у подруме – казала је Ђорђевић.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Још увек нема информација колико је тачно домаћинстава и ораница поплављено јер тек следи процена. Чланови Штаба за ванредне ситуације и председници месних заједница су на терену како би се што пре утврдила штета и почело са отклањањем последица. Они су упутили молбу грађанима да штабу пријаве уколико су им домаћинства или оранице оштећени поплавом.

Ванредна ситуација и у општини Жагубица

Ванредна ситуација проглашена је и на делу територије општине Жагубица за насеља Рибаре, Осаница, Крепољин, Сиге, Милановац, Крупаја, Близнак, Медвеђица и Брезница.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

У овом крају пало је, према процени Предрага Ивковића, заменика председника општине, најмање око 100 литара кише по метру квадратном. У десетак стамбених објеката ушла је вода,а највише је страдала инфраструктура, атарски и локални путеви у селима у којима је проглашена ванредна ситуација.

– У Жагубици је формирана комисија за процену штете, а надају се помоћи државе у санирању. Тренутно је на снази измена режима саобраћаја на деоници Крупаја – Крепољин и Петровац на Млави – Крепољин. Дошло је и до одрона на неколико места на путу Крепољин – Деспотовац у насељу Милановац. Саобраћај се одвија успорено, на више места једном коловозном траком. Екипе су на терену и раде на рашчишћавању – саопштили су из ЈП „Путеви Србије”.

Извор: Курир.рс/Политика