Србија

РХМЗ ИЗДАО ДВА УПОЗОРЕЊА: Из „црвеног“ прелазимо у „плаво“

Турбулентним променама времена у нашој земљи, по свему судећи, још није крај. И док су пред нама два тропска дана у којима ће температуре достизати и до 38 степени, за викенд ће бити потпуно другачија слика јер метеоролози кажу да нам стиже право јесење време.

Републички хидрометеоролошки завод издао је данас упозорење на велике врућине за наредна два дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво врућина па јесен

– Сутра и прекосутра на подручју Србије претежно сунчано и веома топло са максималним температурама од 34 до 38 степени у Београду око 35 степени – наводе они. Истовремено, објављено је и упозорење на наглу промену времена, у којем се наводи да ће у појединим деловима пасти између 40 – 50 мм кише за 24 сата.

За викенд се очекује захлађење за 10 до 15 степени.

– Наоблачење и осетно захлађење са кишом и плјусковима са грмлјавином, као последица израженог хладног фронта, које ће у суботу ујутро и пре подне захватити северне и западне крајеве, током послеподнева ће се проширити и на остале, при чему ће дувати умерен и јак западни и северозападни ветар. Локално се очекују и обилније падавине (посебно у суботу, када би за 24 сата пало између 40 – 50 мм кише – стоју у упозорењу РХМЗ.

Према радарским мапама, Србија ће у петак бити у „црвеном“, због високих температура, док ће у суботу поподне, како се може видети, бити „плава“ због кишних облака који ће стићи из Хрватске.

Према најавама метеоролога, а викенд нам стиже право захлађење, које доноси јесењи циклон.

Цео регион ће бити захваћен

– За викенд нам долази јесењи циклон. Падаће киша, грмеће и на мору и на копну. Цео регион ће бити захваћен. То стиже између петка и суботе и у недељу ће већ бити боље време. Тај циклон ће најавити и једно освежење код нас које ће трајати до средине августа – каже Ристић.

Хрватски метеоролози такође су најавили промену времена за викенд, а Зоран Вакула кратко је рекао за Индеx да ће у петак бити једна мало „жешћа летна олуја“ и да је врло мала шанса да се понови недавно невреме.

Извор: Блиц