Свет

РУСИЈА СПРЕМИЛА ТРИ СЦЕНАРИЈА: НАТО неће ни стићи да реагује – Биће касно

Све је више спекулација да би се руске снаге могле спремати за преузимање коридора Сувалки.
Реч је о уском појасу копна који повезује руску енклаву Калињинград и Белорусију

Како пише ексклузивно за Новају газету, независни руски опозициони лист, познати руски политиколог Јуриј Федоров, у руским војним круговима већ неколико месеци расправља се о томе како да се одбрани калињинградска ексклава и да ли је њена одбрана уопште могућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре отприлике месец дана о томе је говорио Андреј Картаполов, руски посланик у Думи и бивши заменик министра одбране, који је изјавио да је пребацивање плаћеника Вагнера у Белорусију „суптилан потез“ у режији Владимира Путина, чији је крајњи циљ заузимање коридора Сувалки, који се граничи с Пољском и Литванијом.

Иако две суседне земље не показују знакове да би хтеле да га заузму, те су владе неизбежно већ размотриле како би могле да реагују у случају напада Русије.

Канал на Телеграму Тајне Кремља у марту је објавио непроверене тврдње да је због људских губитака у Украјини број руских војника стационираних у Каљињинграду смањен за отприлике половину. Исти канал у мају је известио да се број борбено спремних јединица у Каљињинградском региону „знатно смањио“, коментаришући да је „свако са имало борбеног искуства послат у Украјину“.

Истовремено су почеле гласине о развијању два војна сценарија за успоставу копненог коридора између Белорусије и Каљињинграда кроз Литванију или Пољску, а оба укључују напад на границу и пребацивање војне опреме из Белорусије.

Само неколико дана пре побуне Вагнер групе, исти канал на Телеграму открио је да извештај групе војних, економских и политичких стручњака кружи међу московским званичницима. У документу су наведени потенцијални потези у случају успешне контраофанзиве украјинских оружаних снага.

Пре свега, Абхазија, непризната отцепљена регија Грузије коју Москва подржава од раних 90-их, могла би бити проглашена делом Русије, што би проширило руску територију и за бираче створило привид о томе како Руси „не остављају своје“.

Друго, руске трупе би се могле вратити у Нагорно-Карабах. То је, оцењује Газета, идеја коју је могао смислити само генерал јер Русију доводи у проблеме и с Азербејџаном и с Турском, ствара озбиљне проблеме с војним базама у сиријском Хеимиму и Тартусу. И најгоре, то би могао бити почетак отварања „другог фронта“, о чему се већ чуло с руске стране.

Постоји и трећа опција. А то је да се натера Белорусија да постави коридор до Каљињинграда кроз такозвани Сувалкијев јаз, уз пољско-литванску границу. Заслужни за идеју чак су узели у обзир чињеницу да су те две земље чланице НАТО-а и да би инвазија на њихову територију могла довести до рата са Северноатлантским савезом.

Али према ауторима наводног извештаја, ако би пробој био брз и одлучан, НАТО једноставно не би имао довољно времена за реакцију, а када се коридор постави, биће прекасно.

Извор: Јутарњи лист