Русија

РУСКА ЛЕТЕЛИЦА СЕ СРУШИЛА НА МЕСЕЦ: Десило се нешто „абнормално“

Прва руска мисија на Месец за скоро 50 година пропала је, наводи руска свемирска агенција.

Руска свемирска корпорација Роскосмос саопштила је у недељу да се њена летелица Луна-25 срушила на Месец и разбила након што се окретала неконтролисано.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свемирска агенција Роскосмос у суботу је саопштила да је дошло до „абнормалне ситуације“ током маневра који укључује сонду.

Руска свемирска корпорација наводи да мере тражења остатака летелице и покушаји успостављања комуникације са њом за сада нису дале резултате.

Раније је Москва пријавила проблем на „Луни 25“ при уласку у путању за спуштање на Месец, преноси РИА „Новости“.

Наводи се да је 19. августа дат импулс за формирање предслетне елиптичне орбите.

Истог дана око 14.57 часова по московском времену прекинута је комуникација са летелицом, преносе руски медији.

– У складу са програмом лета сонде Луна-25, у 14.10 часова по московском времену, летелици издата команда да уђе у орбиту пред слетање. Током операције дошло је до ванредног догађаја на космичкој сонди што је онемогућило да се маневар изврши у складу са предвиђеним параметрима – саопштено је јуче пре судара сонде са месецом из Роскосмоса, пренео је ТАСС.

Требало да стигне до јужног пола Месеца

У питању је летелица без људске посаде.

Свемирска летелица је требало да слети у понедељак у оквиру мисије истраживања дела Месеца за који научници сматрају да би могао да задржи смрзнуту воду и драгоцене елементе.

Луна-25 била је прва руска мисија на Месец у последњих 47 година. Лансирана у петак, 11. августа, била је у трци са индијским лунарним бродом Чандрајан-3 да стигне до јужног пола Месеца.

Летелица која је велика попут малог аутомобила, лансирана је ракетом Сојуз 2.1 са космодрома Восточни, око 5.000 километара источно од Москве. Требало је да ради на површини Месеца годину дана.

Руски званичници су се надали да ће мисија Луна-25 показати да Русија може да се такмичи са суперсилама у свемиру упркос њеном постсовјетском паду и огромним трошковима рата у Украјини.

Санкције од 2014. и 2022. отежале су руски свемирски програм, одвајајући га од западне технологије и финансирања.

Извор: Блиц