Србија

ВУЧИЋ: То би била катастрофална одлука

Председник Србије Александар Вучић говорио је о предстојећим инвестицијама и новим инфраструктурним пројектима.

„Ми смо изградили ни из чега потпуно нови клинички центар у Нишу који држи готово комплетно здравство у том региону, клинички центар у Београду, дограђујемо Војводину, креће Крагујевац и градимо и много општих болница. Изградили смо три ковид болнице за 3-4 месеца“, подсетио је Вучић гостујући на Пинку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сви знамо да нисте изградили ни један стадион, а нисте изградили ни једну болницу“, рекао је он коментаришући наводе опозиције.

Казао је да се гради и много школа широм Србије, такође се обнављају. Такође је подсетио на повећање плата просветним радницима које ће кумулативно износити 16 одсто.

„Од Земунске гимназије до Беле Паланке. Отварамо у Сјеници најмодернију школу, имаће базен. Улажемо у школе. А зашто стадиони? Зато што немамо стадионе. Зато што људи воле да гледају фудбал“, казао је.

Ради се на спречавању одласка наших људи у иностранство

Такође је рекао да се ради на спречавању одласка медицинских сестара.

„Одлазио је већи проценат медицинских сестара него лекара. Желимо да их зауставимо да одлазе, да се врате у Србију и радићемо и радимо на томе“, изјавио је он.

Обавестио је да ове године имамо 500.000 више запослених људи.

„Овде ће живот бити не много лошији од онога на Западу. Радићемо да вратимо људе. Просећна плата ће прећи 1.000 евра“, рекао је Вучић.

О инфраструктурним пројектима

Казао је да се нада да ће се до 2027. завршити брза пруга до Ниша, до 2028. метро и да се ускоро отвара аутопут Рума-Шабац.

„Тиме ће људи лагодније и лакше и брже путовати. Промене су видљиве и покушаћемо до 2027. да завршимо брзу пругу до Ниша. Хоћу да урадимо пут до Зрењанина. Метро нам је прва линија готова до 2028. године. Важно је да за 28 градова ван Београда урадимо стотину фасада, да их направимо лепшим за привлачење туриста“, рекао је Вучић.

Указао је на проблем са недостатком занатлија.

„Радили смо да школујемо људе, обучимо их, потпишемо уговоре да не могу да нас напусте. Али они хоће да иду у Немачку. Почну да раде наопако да им послодавац да отказ… Не можемо да радимо мање, а да нам плате буду веће. Пензионери су своје пензије зарадили. Са којом год инфлацијом, то је драматично повећање пензија, а плате ће бити реално веће“, казао је.

О нерадној недељи

Присетивши се да је у Хрватској уведена нерадна недеља за трговце, изјавио је да је то катастрофална одлука и да се то неће догодити у његовом мандату.

„У Хрватској су увели да се не ради недељом. Катастрофална одлука. Нисам хтео о томе да разговарам све док имам утицај. Не пада ми на памет да радим такве ствари“, казао је.

„Реалне плате никад нису биле веће“

„Добио сам неки нови елан кад сам видео како ће Србија да изгледа 2027. године. Те 2027. ће бити 15 година да заокружимо шта смо све урадили. До Будимпеште ће бити пруга… То су ствари које мењају Србију. Погледајте како Београд само изгледа. То су невероватне промене, али их живимо на дневном нивоу па их не примећујемо. За мене је важно шта ће у историји да пише и ја то не кријем и живим да уложимо велику енергију – да сачувамо чврсту валуту, да урадимо све што је могуће и уђемо на одређени начин у историју. То је нешто за шта ваљда човек живи. Кажите ми када је динар у историји у 11 година био стабилан? Никад у српској историји. Кад су то биле реалне плате веће него данас? Никад“, рекао је Вучић.

„Реалне плате никада нису биле веће него данас. Реалне, не номиналне. И то нико неће да призна“, рекао је подсетивши на предстојеће повећање плата, минималца, помоћи мајкама итд.

Указао је на чињеницу да све више зависимо од страних радника.

„Људи увек кажу све је скупо али неће нико рећи да је струја јефтина, хлеб јефтин, уље јефтиније него у региону, јаја су јефтинија. Сви ће рећи како је све скупо. Ми смо заостајали за БиХ око 80 евра, али сад имамо већа примања него тамо. Све више зависимо од страних радника. Није само да се врате наши, ми имамо проблем што неће наши људи да раде. Достављачи хране су вам 40 одсто странци. И то показује да се земља развија и да иде напред“, изјавио је.

Извор: Б92

Ознаке