Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ ЗБОГ РУСКИХ „САБЛАСНИХ“ РАКЕТА: Мислили су да су Кинжали, а у ствари…

Фото: Јутјуб

Западне земље настављају да брину о својој противваздушној одбрани након што су на својим радарима откриле непознате објекте који лете хиперсоничним брзинама.

Ови „духови“ на небу дали су повода за гласине о лансирању руских хиперсоничних ракета „Кинжал“, што је изазвало немалу панику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, како се испоставило, ови објекти на радару нису ништа друго до фатаморгане које је створио руски систем електронског ратовања, који је симулирао лансирање „Кинжала“.

Ово није први пут, да непријатељски системи ПВО погрешно реагују на овакве „трикове” ​​активирањем противваздушних пројектила на непостојећим циљевима. Истовремено, трошкови таквих „лажних“ лансирања достижу милионе долара.

Ситуација се посебно заоштрила након што је постало јасно, да ни најнапреднији системи ПВО, попут америчког „Патриота“, нису у стању да разликују руски „трик” од стварне претње. То значи да би, према садашњем сценарију, Запад могао брзо да исцрпи свој ракетни арсенал реагујући на имагинарне претње, остављајући своје кључне инсталације без одбране од стварних удара.

Западне земље су, схвативши реалност претње, почеле активну потрагу за решењем овог проблема. Ипак, руско електронско ратовање наставља да показује своју ефикасност, терајући непријатеља да преиспита своје стратегије, и показујући да чак и у доба високе технологије, традиционалне методе обмане могу бити једнако делотворне.

Извор: Wебтрибуне.рс