Свет

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛИ: Напали су, следи освета

Влада Азербејџана саопштила је данас да су јерменске снаге током ноћи отвориле ватру на азербејџанске трупе, које су након тога предузеле “мере одмазде“.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су јерменске јединице отвориле ватру из малокалибарског оружја на азербејџанске војнике у Садараку на северу Нахичивана, енклаве Азербејџана која се граничи са Јерменијом, Турском и Ираномм, али није наведено да ли је било повређених, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране Јерменије негирало је да су њене снаге отвориле ватру на положаје Азербејџана.

Јерменска влада и државни медији саопштили су да је јерменски премијер Никол Пашињан раније данас телефоном разговарао са лидерима Француске, Немачке, суседног Ирана и Грузије, као и са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, док је из Бакуа саопштено да је шеф азербејџанске дипломатије разговарао о ситуацији са високим званичником америчког Стејт департмента Јуријем Кимом. Јерменска влада је саопштила да је Пашињан рекао Блинкену и Ебрахиму Раисију, председнику Ирана, традиционалном савезнику Јерменије, да тензије расту на граници и да Азербејџан концентрише трупе око Нагорно-Карабаха, што је из Бакуа демантовано, наводи Ројтерс.

Поред тога, јерменска влада је саопштила да је Пашињан рекао Блинкену и Раисију да је спреман да одржи хитан састанак са председником Азербејџана Илхамом Алијевим како би то довело до смањења тензија, а јерменски медији преносе да је сличне разговоре водио и са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом. Регион Нагорно-Карабах, претежно насељен етничким Јерменима, успоставио је де факто независност од Азербејџана у рату почетком 1990-их након распада Совјетског Савеза, али је Азербејџан повратио значајан део територије у рату са Јерменијом 2020.

Извор: Танјуг